Ekincilik ve Orman Bakanlığı yer analizleriyle çevreye ve ekonomiye yardım sağlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığına sınırlanmış Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin dört bir yanındaki laboratuvarlarında gerçekleştirdiği arazi analizleriyle çiftçilerin faziletkâr kalitede yapıt elde etmesini sağlıyor.

Umumi Müdürlüğün Yerey Esirgeme ve Yerey Istimara Daire Başkanlığı Laboratuvar Hizmetleri Mücahede Grubu Sorumlusu Ahmet Intihap Ottan, çiftçilerden kendilerine ulaştırılan toprakların çözümleme yöntemleri hakkında bilgelik verdi.

Asıl eke görevlerinin toprak, bitki ve sulama suyu analizi yazmak isteyen kuruluş, güç, kişi, hükmi şahsiyet ve üniversite kadar kuruluşların açtığı laboratuvarları yetkilendirmek ve kullanmak olduğunu belirten Ottan, Türkiye’da bu anlamda müesses 184 laboratuvar yer aldığını dile getirdi.

Ottan, bu yerlere mevrut toprak numunelerinin Ekincilik Arazileri Istimara (TAD) Portalı’na kaydedildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“1980 öncesi Karye Hizmetleri Umumi Müdürlüğünde müteharrik bilim insanları, Türkiye’nin değişik bölgelerinde her iklim ve yağış özelliğine göre o bölgede yetişen bitkileri amacıyla gerekseme mahsus matbu miktarlarını tarla denemeleriyle tayin etmişlerdir. Bu tespitler bizim portalımızda kayıtlıdır. Yer çözümleme laboratuvarları, çiftçilerden gelen toprakların analizini yaptıktan sonraları gerekseme mahsus basılmış ve besin elementi miktarını belirliyoruz. Çiftçilerin, ne devir hangi zaman tezek atacağını raporlayarak kendilerine veriyoruz. Portalımız üzerinden, çiftçilerimize çözümleme sonucu çıktığı devir SMS eliyle analizinin tamamlandığı ve nereden alacağı link olarak atılıyor.”

Ottan, bu analizlerin tamamen çiftçilerin özlük inisiyatiflerine dair olduğuna belen ederek, çiftçilerden nerede dikim yapılacaksa, geçmiş toprağı çözümleme ettirmelerini ve gübreyi çıkan rapora bakarak atmalarını istedi.

Çiftçilerin uygulamayı bu şekilde yapmaları halinde ürün ve mahsulde ürün artışı yakalayacaklarını dile getiren Ottan, şunları kaydetti:

“Bu sene bize gelen yerey çözümleme sayısı 30 bin civarında. Kayıtları tümleç numuneler de var amma ego bu sayının 100 binleri bulacağını düşünüyorum. 184 kuruluştan bazıları bu analizi ücretsiz, bazıları bile akıllıca ücretle yapıyor. Biz bu laboratuvarların adreslerini ve hangi analizleri yaptıklarını portalımızda zar ediyoruz. Çiftçilerimiz kendi illerindeki yetkili toprak çözümleme laboratuvarını bu portala göre iletişime geçebiliyor.”

Çiftçilerin kullandıkları sulama suyundan üstelik numune istek ettiklerini anlatan Ottan, analizler sonucunda kendilerine ulaştırılan suyun sulamada kullanıp kullanılmayacağını bile raporladıklarını söyledi.

“Bitkinin ihtiyacı olan gübreyi net şekilde toprağa vermeyi amaçlıyoruz”

Ottan, bitkinin ihtiyacı olan gübreyi kesin şekilde toprağa vermeyi ve toprakta üstelik matbu kalmasını engellemeyi amaçladıklarını üstelik rapor etti.

Kimyasal gübrelerin neredeyse tamamının incelmemiş maddesinin yurt dışından geldiğine dikkati calip Ottan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çiftçilerimizin gelişigüzel dekar için 1 kilo fazla matbua attığını düşünecek olursak, Türkiye’üstelik 28 milyon hektar tarım arazisi olduğunu düşündüğümüzde, binlerce kilo gübreyi bedava atmış ve ülkemizin dövizinin boş yere mikro dışına gitmesine sebep olmuş oluruz. Bunun dışında bitkinin kullanacağından aşkın gübreyi toprağa vererek bitkinin kullanmadığı kısmı yağışlar ya bile sulamayla eriterek saha altı sularının kirlenmesine bozukluk kendisine, temel umum sağlığını yıldırma edecek sorunlara sebep oluyoruz. Çiftçilerimize katiyen ilk teşrin ve dikimden önceki yerey analizi yaptırmalarını öneriyoruz. Çıkan sonuca bakarak tarlalarına basma atsınlar. Böylelikle arz ongun nitelik ve efdal verimde kitap elde edecekler. Antrparantez üstelik basılmış atmayarak ekonomik anlamda dahi alacak sağlayacaklar. Bizim anne amacımız ülkede bunu sağlamak ve yaygınlaştırmak.”

Share: