Hars ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı, Trabzon’daki kadınlara sanatını öğretiyor

Amerika ve Yunanistan’ın yanı sıra Suudi Arabistan’ın Mekke şehri ile Dubai’deki ara sıra oteller için havale üstüne im hazırlayan Hars ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Gülgûn Gül İşgüzar Karagöz, 42 almanak patika hayatındaki tecrübelerini avrat kursiyerlere aktarıyor.

Henüz 10 yaşındayken esas ve anneannesinden gördüğü fayans sanatına nikbet ederek yıllar içre patika edinen 51 yaşındaki Karagöz, gençliğinde ailesiyle fayans yapım edilen fabrikada emek fırsatı buldu.

Yurt içi ve yetersiz dışından aldığı siparişleri mesleğinin tecrübesiyle hazırlayan Karagöz, kendisi kadar fayans sanatına rağbet veren kadınlara birlikte benzer oluyor.

Karagöz, AA muhabirine, Kütahya’birlikte başladığı çini sanatını geliştirmek üzere ustaların tedrisatından geçtiğini söyledi.

Çini sanatının yok olmaması yerine kurduğu işlik sebebiyle yeni insanlara ulaştığını anlatan Karagöz, “Şehir dışından de tekâlif gelmeye başlayınca Malatya’birlikte ve Darende ilçesinde, Bursa ve Trabzon’da eğitimler vermeye başladım. Trabzon’da kalmayı planlıyorum zira öğrencilerimiz çokça iyi. Trabzon’de üstelik bu nutuk üstüne tıpkı şeyler olsun istiyoruz.” dedi.

Karagöz, Akçaabat Umum Eğitimi Merkezi bünyesinde üç yıldır açılan kurslarda kadınlara çini sanatını öğrettiğini ifade ederek, “Çini sanatına burada 6 dönemde 65 kursiyer kazandırdım. İki kursiyerim kişi hareket yerlerini açtı, ötekisi dahi tahsis etmek amacıyla girişimlerde bulundu. Hobi yerine başladığınız çini gittikçe size mülk kazandırıyor. Baktığınız antlaşma insanı içine calip benzeri şeydir. O yüzden yapımı print satışı kolaydır.” diyerek konuştu.

Firez ve Turizm Bakanlığından 12 sene evvel “fayans sanatçısı” unvanını aldığını dile getiren Karagöz, çocuklarının ve torunlarının üstelik bu sanata alışkın olduğunun altını çizdi.

Karagöz, fayans sanatının kendisi üzere adeta bire bir aşk olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bu işi istekle ve çokça sabırlı olarak yapmalısınız. Çini sizin istediğinizi değil, kendisinin istediğini çizdirir size. Çininin özelliği budur. Siz ona değil, o size dalan verir. Çiniye vazgeçilmez ayrımsız uğraşı kendisine başlasanız de elan sonra musahabe damarlarınıza kadar işleyip mesleğiniz haline geliyor. Akşamları çini yapmadan uyuyamam. Fayans atölyelerimde ve kurslarımda eğitim bilimi kayran kişilerin birçoğunun hobisi mesleği haline geldi.”

Çiniden yapılan objelerin her birinin 35 misil elden geçtiğini tamlayan Karagöz, “36’ncısı müşteridir filhakika. Osmanlı’dan gelen bu müzakere 730 yıldır günümüze büyüklüğünde devam etti. Ego da Cenabıhak dünya malı verdiği müddetçe devam edeceğim. Biten yahut bitecek olan aynı müzakere olduğunu dahi düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Uğraşı kendisine başladım amma atlatmak kapımız oldu”

Kursiyerlerden üç bala annesi Sevilla Salihoğlu, yaklaşık 20 yıl ilk gösterici öğretmenliğinden mezun olduğunu fakat mesleğini yapmadığını söyledi.

Kursa katılarak kendisini çinide imar etmek istediğine belen fail Salihoğlu, kız kardeşleriyle birlikte üç yıldır açılan kurslara devam ettiklerini aktardı.

Salihoğlu, “Hobiden çıksın bundan sonra bize maddi alacak sağlasın diye KOSGEB’den aldığım destekle gelişim yeri açtım, aynı zamanda atölye adına üstelik kullanıyoruz. Çini ağız ağıza benzeri amor, buna girdiğin antlaşma çıkamıyorsun, evde dahi ayrımsız şekilde çalışmalarımı bitmeme ettiriyorum.” dedi.

İş yeri sahibi olsa üstelik kursa gelmeye bitmeme ettiğini vurgulayan Salihoğlu, şöyle devam etti:

“Tabaklar, vazolar, kupalar, fincanlar, lavabolar, mutfak eşyaları çiniye ait seçkin şeyi yapıyoruz. Hobi kendisine değil, iş olarak bakıyoruz. Hobi adına başladım amma ekmek kapımız oldu. Siparişlerimizi kardeşlerimle gelişigüzel hazırlıyoruz, işlerimizi büyüttüğümüzde bambaşka kişilere bile istihdam sağlamayı planlıyoruz.”

Yaptığı ürünleri satmaya kıyamıyor

Kursta eğitim alan zahmetli Bilgen Çelenk ise fayans yaparken hem dinlendiğini hem de domuzuna ürünler ortaya çıkarttığını söyledi.

Çini yapmayı bırakmayı düşünmediğini rapor eden Çelenk, “Hocam burada olduğu sürece bitmeme edeceğim. Yaptığım ürünleri satmaya kıyamadığım amacıyla arkadaşlarıma, dostlarıma bergüzar ediyorum. Çünkü benim için çok altın mahsulat.” diye niteleyerek konuştu.

Zeynep Kalkışım bile tafsilatlı süredir açılmasını beklediği kursa hemencecik kaydını yaptırdığını anlatarak, “Ululuk sanatçısı olan bir hocayı çıkarmak bizim amacıyla haddinden fazla adamakıllı. Yakın zamanda KOSGEB’den destek alarak gelişim yeri boşaltmak amacıyla dükkan bakıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: