İSTANBUL-‘ULUSLARARASI ASTRONOMİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI’ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Arsıulusal Yıldız Bilimi Birliği Astronomi Eğitimi Ofisi (IAU OAE) destekli Gök Bilimi Eğitimi Çalıştayı, İstanbul Firez Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Öğretmenler üzere önce uluslararası musaddak çalıştayı düzenlediklerini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül F. Yelkenci, ‘Çalıştayımız, Uluslararası Gök Bilimi Birliği aracılığıyla dünyada çokça beş altı onaylanan projelerden biri oldu’ dedi.

İlköğretimde beş ve ortaokul öğretmenlerini ve eğitimcilerin katılımına celi olan çalıştay üniversitenin Bili Gökçe Yazın Fakültesi Hikmet Bölümü marifetiyle düzenlendi. Türk Heyet Derneği (TAD), AstroBilgi ekibi ile ensiz içi ve yurt dışından konusunda ehlivukuf araştırmacıların akademik desteği ile planlı çalıştay ile eğitimcilerin müfredattaki gök bilimi konularını öğrencilerine elan dolgunca aktarabilmeleri ve kendilerini geliştirmeleri amacıyla esas astronomi bilgilerinin kılgılı yerine aktarılması amaçlandı.

Uluslararası Heyet Birliği Heyet Eğitimi Ofisi (IAU OAE) İtalya Merkezi Müdürü Stefano Sandrelli online katılacağı etkinlikte Merkezin Müdür Yardımcısı Yilbik Ricciardi ve Stefania Varano karşı karşıya eğitimler yöneltmek üzere Türkiye’ye konuk oldu.

‘ULUSLARARASI SERTİFİKA ALMIŞ OLACAKLAR’

Üniversitede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül F. Yelkenci, ‘Daha çok 5-6-7 ve 8’inci sınıfa giren bilim bilgisi öğretmenlerini kasıt aldık. Gene birlikte çalışan değme çeşit eğitimciye küşade oldu. 320 ye kadar başvurumuz oldu. Türkiye’nin seçme yerinden öğretmenlerimiz geldi. Çalıştayımız tıpkısı eskiden uluslararası gök bilimi birliği eliyle onaylandı. Uluslararası onaylı say namına bu çalıştay önce oldu. Şu esas kadar 4 binden aşkın öğretmene yetişek verdik. Fakat zaman burada arsıulusal niteliği kazandırmış olduğumuz için seviniyoruz. Zira sertifikalarını da uluslararası namına alacaklar’ dedi.

‘ÖĞRENCİLERİNİN SORULARINI AK CEVAPLAYABİLSİNLER’

Teleskoplarla rasat ve atölye çalışması yapacaklarını tamlayan Yelkenci şunları söyledi:

‘Sadece ders değil kılgılı terbiye da olacak. Ana gök bilimsel konularını anlatacağız. Yani ‘gökyüzünü zahir görüyoruz, gökyüzündeki cisimleri nasıl algılıyoruz, ölçüyoruz, yıldızlar zahir oluşuyor” bu konulara değineceğiz. Güneşten, üstündeki lekelerden bahsedeceğiz. Bu aralar çokça deli dolu olan feza araştırmalarından bahsedeceğiz. Kullanılmamış gök çalışmalarını konuşacağız. Öğretmenlerimiz öğrencilerinin sorularını cevaplayabilir nitelikte olsun istiyoruz.?

‘ARDAHAN’DAN İSTANBUL’A ÇALIŞTAY İÇİN GELDİM’

Çalıştay üzere Ardahan’dan İstanbul’a gelen Selen Bilgisi Öğretmeni Esra Görgülü, ‘İnternetten heyet ile ait araştırma yaptığımda böyle bir çalıştay olduğunu fark ettim. Başvuru yaptım. Böyle bir çalıştay düzenlendiği üzere çok müteşekkirim. Zira hoca. Öğretmenlerinin bu konuda eksikliklerinin olduğunu ve kendilerini geliştirmeleri gerektirdiğini düşünüyorum. Buradaki etkinliklerin ego ve benim kabilinden özge ilişik öğretmenlere çok çok faydalı olacağına eminim’ açıklamasını yaptı.

‘KÜÇÜK ŞEHİRLERDE İMKANLAR KISITLI’

Münevver sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Ardahan’a döndüğümde 25 Ekim’birlikte modüler gün tutulması gerçekleşecek. Öğrencilerime rasat yaptırmak istiyorum. Bizim okulumuzda teleskobumuz birlikte kâin. Olabildiğince yetişek alıp öğrenip çocuklarımla birlikte tutmak istiyorum. Öğrencilerim astronomiye çok bağ duyuyor, alçalma ediyorlar. Büyükşehir dışındaki yerlerde ise imkanlar daha bir iki. Oralarda de bu çeşit çalıştayların düzenlenmesini isteriz.’

Share: