Konya Gazeteciler Cemiyeti Komutan Vekili Koyuncuoğlu’ndan Basın Kanunu’na ait izah

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Lokman Koyuncuoğlu, TBMM’da görüşülecek sosyal medya ve genel ağ haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile ilgili açıklamada bulundu.

Yeni Matbuat Kanunu’nun, gazetecilik yapanların ve matbu ceride ile yapıt hayatına devam fail kuruluşların lehine tıpkı format olduğunu tamlayan Koyuncuoğlu, yasanın ivedilikle çıkması gerektiğini savundu.

Koyuncuoğlu, kanunun yürürlüğe girmesi amacıyla bir nice etmen olduğunu vurgulayarak, “Mesleği gazetecilik olan ve bu işten geçimini sağlayanlar üzere bu kanun birçok üstünlük sağlıyor. Yasanın öncelikle toplumsal medyada ‘dezenformasyonla mücadele düzenlemesi’ boyutu oldukça önemli. Ayrımsız ülkenin kişi güvenliğine müteveccih saldırılara cebin tedbir alması, banko sansür namına değerlendirilemez. Hile malumat yapılmasının önüne geçilmesi, vatandaşlarını keder, saygı yahut panik yaratmak üzere bilim ve paylaşım yapanlara karşı destek olmak seçme ülkenin doğal hakkıdır ve Türkiye da bu yasayla bunu sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemeyle aşağılık gazetecilik yapanların korunmasının üstünde durulması gerektiğine dikkati çeken Koyuncuoğlu, şunları kaydetti:

“Yasa yürürlüğe girdiği zaman bu işle ilişkin resmi zar kabul etmek amacıyla başvuran kurumlar dışında, bilim sitesi olanlar üzere bundan sonra gazetecilik tanımının kullanılmaması gerekiyor. Yürürlüğe girecek yasadan istediğimiz yer mefret katkı bu. Zira kimin gazeteci olduğuyla ait benzeri ayrıştırma gerekiyor. Günümüzde bir nice içtimai medya platformunda fenomenler dediğimiz kişiler veya sayfalar gazetecilik yapıyor üzere elektrik yürütüyor. Yasa çıktıktan bilahare resmi zar için müracaat şartlarını taşımayanların ya birlikte referans yapmayanların gazeteci olmayacağı, elden içtimai medyada paylaşım eden kişiler olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. En önemlisi dahi bu işi strateji eden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Matbuat İlan Kurumu’nun de bu işi disipline etmesidir. Gazetelerin hem iktisadi kendisine desteklendiği hem birlikte gazeteci olmayanla, olanın ayrıldığı aynı döneme girmeye bu kanun vesile verecektir. İvedilikle bu yasanın çıkmasını bekliyorum. Biz apayrı mesleğe topluluk olanların gazetecilik yapmasını istemiyoruz. Ayrıca matbuat kartının alınmasıyla ilişkin yapılan düzenlemeyi bile makul buluyoruz. Burada birlikte benzer hassasiyetin gösterilmesini umuyoruz.”

Share: