Mukayyet istihdama teşvik

Elazığ Toplumsal Asayiş İl Müdürü Mehmet Sıtkı Erman, sosyal güvenliğin önemine ilgili açıklamalarda bulunarak, rehberlik anlayışını anne alan ayrımsız formül ile mukayyet istihdamı isteklendirme etmeye çalıştıklarını söyledi.

Toplumsal Düzenlilik Kurumu (SGK) Elazığ İl Müdürü Mehmet Sıtkı Erman, kayıt dışı istihdam uyarısında bulundu. Çalışanlar açısından vasıta dışı istihdamın hırçın etkilerine özen çekici İl Müdürü Erman, “Taşıt dışı istihdama bozukluk olan bir nice etkenden ayrımsız tanesi dahi çalışanların ve işverenlerin sosyal asayiş mevzuatından kaynaklanan türe ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve toplumsal güvenliğin önemi konusunda tam şuur seviyesine erbap olmamalarıdır. Bu nedenle, Içtimai Güvenlik Kurumu namına, kılavuzluk anlayışını asıl alan ayrımsız formül ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Ülkemizde işverenlerin üzerindeki mali yükleri azaltarak mukayyet istihdamı artırmak üzere 18 farklı sigorta primi teşviki uygulanmaktadır. Bu teşvikler neticesinde, içtimai düzenlilik primlerinin koca benzeri kısmı büyüklük vasıtasıyla karşılanabilmektedir. Sigortalı iştirakçi çalıştıran çalıştıran hem kendi kazanır hem birlikte ülkesine kazandırır. Bu yılın ana teması olan anahtar dışı istihdamla savaş üstüne toplumun eksiksiz kesimlerinde sigortalı çalışmaya destek verilmesi üstüne farkındalık rekzetmek istiyoruz.

Anahtar dışı istihdamın genişlemesi, bire bir taraftan çalışanların garantisiz kalmasına sefer açarken, özge taraftan birlikte kayıtlı istihdam aleyhinde nahak rekabete defa açmaktadır. Çekicilik olarak verdiğimiz hizmetlerin iyileştirilmesi, prim teşviki uygulamaları, bilim paylaşımına dayalı karşıt denetimler, brifing ve bilinçlendirme çalışmaları, yenilikçi uygulamalarımız ve elbette kim anahtar dışı istihdamın kısık olduğu alanlarda hayata geçirdiğimiz projeler taşıt dışı istihdamın düşürülmesine balaban katkı sunmaktadır. Içtimai Asayiş Reformu’nun hayata geçmesi ile gelişigüzel atılmış yetişkin adımlardan aynı tanesi birlikte mukayyet istihdamın özendirilmesi ve bu bilincin arttırılmasına yönelik çalışmaların önem kazanmasıdır. Cezanın yerini teşvikin, denetimin yerini rehberliğin aldığı bire bir anlayışı hayata geçirmeye çalıştık ve bilinçlendirme, farkındalık, hareketli rehberlik ve teftiş faaliyetlerine öncelik vererek bu süreçte yüzdelik 50’lerde olan araç dışı istihdam oranı zaman yüzde 30’lara büyüklüğünde düşmüştür” dedi. – ELAZIĞ

Share: