SANATSEVERLERE AÇTIĞI KAFE İÇİN İLLERİ GEZİP ESKİ YÜK TOPLADI

TOKAT’ta Tezcan Nasip (34), sanatseverlere hitap eden kafe inşa etmek amacıyla Türkiye’nin 8 farklı ilini dolaştı. 1980-1990 yılları beyninde makbul bozuk eşyaları toplayan Talih, “Amacımız, insanların yüzlerinde gülücük tesis etmek. Eşyaları 8 ayrımlı ilden bizzat alıp getirdim. Kısaca 500 civarında çarkıt pırtı meydan alıyor” dedi.

Kentte, özel aynı eğitim bilimi merkezinde enstrüman öğretmenliği işleyen Tezcan Yıldız, pandemi sonrası kafe açmayı planladı. 1978 yılında çekilen, başrollerini Münir Özkul ve Adile Naşit’in oynadığı ‘Neşeli Günler’ filminden esinlenip ismini verdiği kafede 1980 ve 90’lı yılların nostaljik atmosferini yaymak istedi. Türkiye’nin değişik kentlerini dolaşan Felek, o tarihlerde makbul masa, sandalye, yerleşme grubu, gözgü, radyo, telefon, masa örtüsü, ütü, teyp kabilinden bir nice pırtı ve benzeri döneme ilişkin sakat dergiler satın aldı. Talih’ın sinema afişleri ve Yeşilçam sanatçılarının fotoğraflarıyla üstelik donattığı kafe, meraklıların ilgisini çekti.

‘AMACIMIZ YÜZLERDEKİ TEBESSÜM’

Neşeli Günler filminden esinlendiğini belirten Tezcan Baht, “Çalgı öğretmeniyim. Ağırşak merkezimizde bu objelerin tıpkı kısmı mevcuttu. Bu kabil şeyleri sanatsal alanda insanların beğenisine kuşkusuz sunarız diye niteleyerek düşünürken kafe küşat planı doğdu. Bunun için araştırmaya girdim. İnsanları şüphesiz mutlu edebilir, geldiklerinde zahir bire bir gülücük oluştururuz diye. Türkiye’nin ciharıyek yanından ayrımlı şehirlerden objeler bulduk. Sakat eşyalar, antikalar, bozuk radyolar, oyma masalar bulmaya çalıştık. Az Buçuk ant aldı. Sonradan yavaş yavaş hepsini bir araya getirdik. Manisa, Kocaeli, Afyonkarahisar, Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Çankırı, İzmir gibi şehirleri dolaşarak aldık. Bazı eşyaları evlerden aldık. Masa örtülerimizi biricik biricik ördürdük. Biraz meşakkatliydi ama böylecene güzelce oldu. 1980’li, 1990’lı yıllara ilişkin kısaca 500 ürün var. Misafirlerimizin ilgisi çokça iyicene. Canlı arkadaşlarımızın ilgisi haddinden fazla. Bu eşyaları evvelce evlerinde bile kullananların çoğu burada anılarını anlatıyorlar” diye niteleyerek konuştu.

Kafeyi ziyarete gelen Cengizhan Karaman ise “Toplumsal medyada gezerken denk geldim. Çokça sunturlu tıpkı kayran. En haddinden fazla duvardaki resimler ilgimi çekti. Bire Bir birlikte sakat telefon rehberi dikkatimi çekti. Buradaki eski numaralara bakıyorum” dedi.



Share: