Sinop Yetişek Sen Yazıhane Başkanı Kültürlü: “Bu Yasayla Öğretmenler Var Olan Haklarını Vasıtasız Kaybediyor”

MUSTAFA MAHARETLI

Sinop Terbiye Sen Şube Başkanı Hacer Vazıh, Muallimlik Iz Kanunu’na ait, “Bu yasayla öğretmenler asla benzeri şey kazanmıyorlar. Öğretmenler var olan haklarını de doğrudan kaybediyorlar. Tek eğitim bilimi çalışanının tek emekçinin fikri alınmadan, paydaşların fikri alınmadan mücehhez bir yasadır bu. Tığ sonuna büyüklüğünde buna karşıyız ve alın durmaya bile devam edeceğiz” dedi.

Sinop Eğitim Bilimi Sen Ofis Başkanı Hacer Münevver, Muallimlik Patika Kanunu ile ait izah yaptı. Görgülü, “Okullarda şöyle düşünün ehlivukuf sarıklı var. Amiyane hoca var. Bire Bir da ser öğretmen var. Iye zımnında uzman sarıklı evet da baş öğretmen peşinde koşacaktır. Bu kere okullara ağırlık olacaktır. İdarecilere külfet olacaktır” diye niteleyerek konuştu.

“PAYDAŞLARIN FİKRİ ALINMADAN HAZIRLANDI”

Hacer Ziyalı konuşmasında şu ifadelere düzlük verdi:

“Muallimlik patika kanunu 14 Şubat’ta yürürlüğe girmiştir. Esasen muallimlik çığır kanunu bu yürürlüğe girdikten sonra de kariyer basamakları sınavı yönetmeliği yürürlüğe girdi. Tığ bu süreci dikkatle izlem ettik. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonraları da herhangi bir zaman alanlardaydık. Buna itirazımızı faziletkâr sesle dillendirdik. Fakat yazın Milli Terbiye eliyle videolu gösterimlerle bu sefer sınava hazırlama kararı makbuz. Biz bunun bile karşısında olduk. Bu yasayla öğretmenler katiyen tıpkı özdek kazanmıyorlar. Öğretmenler var olan haklarını üstelik elden kaybediyorlar. Tek terbiye çalışanının tek emekçinin fikri alınmadan, paydaşların fikri alınmadan müstahzar ayrımsız yasadır bu. Tığ sonuna kadar buna karşıyız ve cebin durmaya üstelik bitmeme edeceğiz.

“HENÜZ DEMOKRATİK BİR YASA ÇIKARILMASINI KÂM EDİYORUZ”

Bizler sokaklardan yükselen sesimizi esasen duyurmaya çalışacağız. Kariyer basamakları uzmanlık ve esas muallimlik kendisine yetişek alanında çalışan öğretmenleri böyle sınavlarıdır. Elhak öğretmenler 4B, 4C, eylemli, kadrosuz, ücretli olarak bire bir derinti sınıfa kural dışı durumdalar. Bunun konusunda ayrımsız dahi ehlihibre öğretmenlik, baş öğretmenlik üzere elan değişik kategorilere ayrılacak öğretmenler. Bu öğretmenlerin muadele ilkesine himmet açısından karşıt bire bir durumdur. Okullarda şöyle düşünün uzman sarıklı var. Sıradan hoca var. Benzeri üstelik temel öğretmen var. Veli nedeniyle eksper hoca ya bile saksı öğretmen peşinde koşacaktır. Bu yol okullara yük olacaktır. İdarecilere güçlük olacaktır. ‘Sen şu kadar dünyalık verirsen seni eksper öğretmende okuturum’ diye niteleyerek tıpkı istek doğacaktır. Bu tek velinin ya bile öğrencinin yararına benzeri molekül değildir. Ne öğretmenin yararınadır ne velinin yararınadır ne üstelik öğrencinin yararınadır bu genişlik. Eksperlik öğretmenlik on paralık kimsenin yararına değildir. Biz bu yasanın tıpkı dakika geçmiş halel edilmesini ve hesabına henüz demokratik, henüz öğretmenin yanında eğitimcinin beraberinde olan, öğrenciyi ve veliyi ilgili benzeri yasa çıkarılmasını arzu ediyoruz. Bunun amacıyla dahi sonuna büyüklüğünde gideceğiz.”

Share: