TBMM Umumi Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti’nin grup önerileri akseptans edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Tümen’nin gündeme ilgilendiren kol önerileri kabul edilmedi.

Divan Başkanvekili Ülker Sadi Bilgiç, TBMM Riyaset Divanı’nın, 26 Ekim’deki toplantısında, Radyo ve Televizyon Peş Oturmuş (RTÜK) üye seçimine ilişkin alınan kararı okuttu.

Riyaset Divanı’nda, RTÜK’te üyeliğin, fariza süresinin bitmesi muattal dışında başka seçkin nedenle boşalması durumunda, boşalan üyeliğin siyasi parti grupları arasındaki dağılımı yapılırken üyeliğin boşaldığı tarihin asıl alınması üzerine ilke kararı alındığı, Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

İYİ Fırka Takım Başkanvekili Denklik Dervişoğlu, Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağrılmasının gündeminde RTÜK uzuv seçiminin bulunmadığını belirterek asıllar tartışması açılmasını rica etti.

Usul tartışmasında lehte hezel kayran TBMM Katip Üyesi ve YANLIŞSIZ Fırka Kütahya Saylav İshak Gazel, seçme gününde Divan aritmetiğinin dikkate alınamayacağını söyledi.

“RTÜK örgen seçimi konusunda objektif biricik kriterin, üyelikte boşalmanın yapıldığı gün” olduğunu belirten Gazel, yasa koyucunun iradesinin dahi üyeliğin boşaldığı tarihteki Divan aritmetiğinin dikkate alınması gerektiği yönünde olduğunu dile getirdi.

CHP Kadro Başkanvekili Açık Deniz Altay ise AK Parti’nin, RTÜK’te filhakika çoğunluğunun bulunduğunu hatırlatarak, “Bu üyeliğe tenezzül etmeniz, bu entrikalar Meclis’e yakışmıyor.” dedi.

İYİ Öğür Grup Başkanvekili Eşitlik Dervişoğlu birlikte “AK Öğür sözcülerinin hakkın iadesinden yana aynı kurum sergilemek adına çalınan minareye batın taharri gayretleri üzüntümü katbekat arttırdı.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların arkası sıra yapılan oylamada, Riyaset Divanı kararı akseptans edildi.

“Kadıyı kadıya şikayet edemeyiz”

Umumi Kurulda elan sonra siyasal parti gruplarının önerileri değişik ele alındı.

İYİ Öğür Kol Başkanvekili Dervişoğlu, partisinin, “RTÜK’ün siyasi ve taraflı kararlar vermesinin engellenmesi” ile ilişkin verdiği araştırı önergesinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasına ilişkin önerisi üzerinde bayram aldı.

Dervişoğlu, “RTÜK örgen seçimi 1 Temmuz asıl darılmak aracılığıyla gerçekleştirilecekse 1 Orak Ayı ile 5 Temmuz arasındaki süreçte üstelik bu RTÜK üyeliği araç olmaksızın İYİ Tümen’nin hakkı oluyor.” dedi.

Dervişoğlu’nun, TBMM Başkanlığının tutumunu eleştirerek, “Anadolu’da ayrımsız ifade var, ‘Anamızı belleyen kadıysa hangi yapacağız?’ Kadıyı kadıya şikayet edemeyiz.” sözüne ara sıra milletvekilleri reaksiyon gösterdi.

Karşılıklı konu atmaların üstüne sözlerini sürdüren Dervişoğlu, “Siyasi ketenperelerle, siyasi manevralarla ve entrikalarla elde ettiğiniz şey sadece bir RTÜK üyeliği. Bu üyelik, DÜRÜST Tümen’nin başını göğe eğdirecekse buyurun sizin olsun ama bu üyelik yüzünden, Sedir’in müsamaha ortamına beis verecek ve TBMM’nin insicamını ortadan kaldıracaksınız.” ifadelerini kullandı.

HDP Batman Saylav Mehmet Ruştu Tiryaki, RTÜK’ün, siyasal ve yönlü kararlar aldığını savunarak, “RTÜK, iktidarın yaymaca aygıtı haline kaçmak istemeyen televizyonların üzerinde adeta Demokles’in kılıcı kabilinden duruyor. RTÜK, verdiği cezalarla aykırı im fail televizyonların bastırmak istiyor. ” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise YANLIŞSIZ Tümen sıralarını işaret ederek, “Siyaseten gaspçısınız, adalet yiyorsunuz, hukuku çiğniyorsunuz.” dedi.

YANLIŞSIZ Tümen’nin, RTÜK ile medyayı dizayn ettiğini ve cezalandırdığını gelecek süren Sertel, “RTÜK’ü, RTÜK olmaktan çıkardınız, ‘Recep Tayyip art kurulu’ yaptınız.” ifadesini kullandı.

SELIM Parti Muğla Mebus Yelda Erol Gökcan ise İYİ Öğür Kadro Başkanvekili Dervişoğlu’nun konuşmasında Meclis kürsüsüne yakışmayacak sözler sarf ettiğini belirterek, “Bir kadın ve milletvekili kendisine kendisini kınıyorum.” dedi.

Kamuoyunun bütün, nötr ve doğru bilgilendirilmesi ve vatandaşların vukuf alma hakkının korunmasının, demokratlık açısından hayati öneme ehil olduğunu tamlayan Gökcan, “DÜRÜST Tümen iktidarları döneminde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türk basınının zenginleşmesini, çeşitlenmesini, daha demokratik ve özgürlükçü tıpkısı yapıya kavuşmasını sağladık.” diye konuştu.

Muhalefet milletvekillerinin, “RTÜK’ün ‘taraflı’ ve ‘adaletsiz’ davrandığı” iddiasının akıllıca olmadığını anlatım fail Gökcan, “RTÜK, Radyo ve Televizyonların Bünye ve Nişane Hizmetleri Için Yasa’a göre görevini yapıyor. Bu kanun oylumlu Divan’in çatısı altında milletin iradesiyle kanunlaştı. Nedeniyle bir kişinin evet bile RTÜK Başkanı’nın keyfine göre değişmeyen alması söz konusu değil. RTÜK, kanalları muhalefetin dediği gibi ‘yandaş’ evet birlikte ‘çap’ yerine ayırmıyor. Mecmu tersine bu ayrımı ihtilaf yapıyor. RTÜK’ün yapısı ve karar alma şekli gayet münhal. Tümen kontenjanından seçilen üyelerden oluşan RTÜK, kararlarını asamble toplantılarında alıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Muadele Bey’in sözlerini kullanmaktan er bezi ediyorum”

Yerinden saraka düzlük HDP Takım Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Öğür Grup Başkanvekili Dervişoğlu’na tepki göstererek, “Bu Divan, aynı erkek meclisi değil. Burada sadece rical namevcut, biz kadınlar de varız. Eşitlik Bey’in sözlerini kullanmaktan testis ediyorum. Bu büyüklüğünde azılı, cinsiyetçi aynı cümlenin Sedir’te kullanılmasını akseptans etmiyoruz. Bu sözleri kınıyorum ve bunu protesto ediyorum.” dedi.

İYİ Öğür Ekip Başkanvekili Dervişoğlu, Beştaş’a, “Ego cinsiyetçi benzeri eş değilim, cinsiyetçi bir adam olsam sizin reddettiğiniz İstanbul Sözleşmesi’ni savunmazdım.” karşılığını verdi.

Kullandığı ara sıra kelimelerin maksadını aşan biçimde falsolu anlaşıldığını tamlayan Dervişoğlu, “Tavrımla, tarzımla, üslubumla, dirim görüşümle bağdaşmayacak bire bir kelam harcama ettiğimi hissettim. Bu hissiyat zarfında birilerinin gönlü birlikte münkesir cins. Benim amacıyla aslolan şikeste gönülleri tamirdir. Cinsiyetçilik namına anlaşılmaması lüzumlu eden tıpkı deyimi, tabiri, madem anca anlayalar de var, onların tamamından özür diliyorum. Tıpkısı kız çocuk babasıyım, tıpkısı zamanda umumi başkanı avrat olan bir partinin mensubuyum. Bu beyanımdan dolayı heybetli Sedir’ten ve kadınlarımızdan, saylav arkadaşlarımızdan bozukluk diliyorum.” açıklamasını yaptı.

İYİ Parti’nin yanı sıra CHP’nin ” Türkiye’üstelik serencam 20 yılda yapılan özelleştirmelerin amme yararına baştan gözden geçirilmesi”, HDP’nin, “karı gazetecilerin maruz kaldığı sorunlar” ile ilgili araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin zaman yapılması önerileri dahi müzakerelerin arkası sıra akseptans edilmedi.

Umumi Kurulda elan sonradan AK Öğür Grubu’nun ruzname ve faaliyet saatlerine ilgili önerisi akseptans edildi.

Kabul edilen öneriyle, cemevlerine yönelik düzenlemeleri da içeren Idrak Asıllar Kanunu ile Gâh Kanunlarda Ayrım Yapılmasına Dayalı Yasa Teklifi, gündemin dolay sırasına alındı.

Bu arada CHP takım başkanvekillerince sunulan, Kamu İhale Kanunu ile 375 Çevrilmiş Yasa Hükmünde Kararnamede Fark Yapılması Hakkında Yasa Teklifi’nin, direkt Genel Kurul gündemine alınması önerisi birlikte kabul edilmedi.

Share: