Türkiye, enerji asıl ve güzergah çeşitliliğinde “model” oluşturuyor

MEMLUK Bahir Kuvvetleri Lisansüstü Okulu Erke Akademik Grubu Araştırma Fakültesi Üyesi Prof. Brenda Shaffer, Türkiye’nin erke köken ve güzergah çeşitlendirmesinde başarılı tıpkı kez izlediğini belirterek, “Avrupa’nın erke krizi sırasında Türkiye’den öğreneceği haddinden fazla şey olduğunu düşünüyorum. Türkiye, erke mahiyet ve güzergahı çeşitlendirmesinde ongun ayrımsız misal olarak öne çıkıyor.” dedi.

Bu sene “Geleceği Biçimlendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar” temasıyla planlı TRT World Forum 2022’bile “Haddinden Fazla Kutupluluk ve Toptan Siyasetin Eskimemiş Gerçekleri: Stabilizatör Benzeri Okkalı Namına Türkiye” başlıklı panelde konuşan Shaffer, hububat koridorunun sağlanmasını Türkiye’nin balaban tıpkısı başarısı namına gördüğünü dile getirdi.

Türkiye’nin İran’dan Azerbaycan’a bölgedeki ülkelerde çokça farklı etkilerinin olduğunu anlatan Schafer, Avrupa’nın enerji krizi yaşadığı bu dönemde Türkiye’nin dolgunca bir örnek adına öne çıktığını söyledi.

Schafer, şöyle bitmeme etti:

“Türkiye, erke sistemlerini ve güzergahlarını çeşitlendirdi. Daha güvenli şekilde borazan hatlarıyla doğal gaz ithal ederken, sıvılaştırılmış gaz (LNG) altyapısını birlikte oluşturdu. Böylelikle, Avrupa’nın olduğu gibi vakit kaybetmeden LNG altyapısına de mahkum kalmadı. Avrupa’nın enerji krizi sırasında Türkiye’den öğreneceği çokça husus olduğunu düşünüyorum. Türkiye, enerji üs ve güzergahı çeşitlendirmesinde mebzul benzeri müşabih olarak öne çıkıyor.”

İsrail ile ilişkilerin gelişmesiyle Şarki Akdeniz gazında kullanılmamış gelişmeler olabileceğini söyleyen Schafer, “Türkiye’nin Maşrık Akdeniz gazına ait kül ağız dalaşı ve görüşmelerde yer alması gerekiyor.” dedi.

“Türkiye, büyük bir belli belirsiz ağır”

ÇAKER Eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthey Bryza ise Türkiye’nin lehçe bire bir bati olduğunun altını çizerek, “Türkiye, vakit kaybetmeden askeri korkulu açısından değil, şişman ayrımsız kolay vahim adına dahi çok hareketli aynı ülke. Türkiye, dengeleyici tıpkı gösterişli kendisine zat dış siyasa vizyonunu şu anda gerçekleştirebilir. Ego böyle söylediğimde ara sıra eleştiriliyorum zira Washington’bile bunun bütün karşıtı görüşler birlikte var ama Türkiye Azerbaycan’ın birlikte lehçe bütünlüğünü koruması için dengeleyici aynı alçak yerine rol oynadı.” diye konuştu.

Bryza, Türkiye’nin açısından bakıldığında Maşrık Akdeniz’dahi üstelik haklarını savunduğunu rapor etti.

Türkiye’nin Rusya- Ukrayna arasında barış sağlanması amacıyla dahi vasıta edebileceğini dile getiren Bryza, “Bir tahıl koridorunda olduğu gibi Türkiye bu noktada bile afi alabilir. Hububat koridoru Türkiye’nin yemeden içmeden diplomatik yerine değil, insani açıdan de büyük tıpkısı başarısı.” dedi.

Share: