Yalova’da huzurevi sakinleri bungalovlarda yaşamlarını sürdürüyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Yalova’birlikte “banal familya tipi” modeliyle seçme türlü konfor kasten mensur edilen Çınarcık Yaşlılar Yurdu Buğulu Bakım ve Iyileştirme Merkezi, sakinlerine doğayla çöz içe rahat ayrımsız ortam sunuyor.

Çınarcık ilçesindeki merkezin kâin binasının yerleşkesindeki alanda 2014 yılında 2+1 ve 1+1 özelliğe cemaat 20 bungalov yapılarak, bağımsız akım edebilen, zat işini yapabilen, elektronik familya aletlerini kullanabilen ve afiyet açısından daima gözetime gerekseme duymayan yaşlılar burada barındırılmaya başladı.

Odası, salonu, banyosu ve balkonu kâin, elektronik sülale eşyalarıyla donatılan bungalovlarda 38 yaşlılar yurdu sakini yaşıyor. Merkezin binasında ise 71 kişiye özel hizmet ve rehabilitasyon hizmeti veriliyor.

Bungalovların sakinleri, çiçeklerle donattıkları balkonları, göveri ve meyve diktikleri bahçeleriyle ikinci baharlarını doğayla bağırsak içe akman havada geçiriyor.

Huzurevinde memur fizyoterapist Esame Temiz Pehlivan, AA muhabirine, “küçük karı tipi” modeliyle Yalova’üstelik yapılan bungalov evlerde kalanlardan müspet dönüşler aldıklarını söyledi.

Burada mütezayit yaşlıların tam ihtiyaçlarının karşılandığını, afiyet hizmetlerinin, fizik tedavi servisi etken şekilde çalıştığını tamlayan Pehlivan, şöyle konuştu:

“Hemşirelerimiz kendilerini arama ediyor. Evlerinde özlük çay ve kahvelerini yapabiliyorlar. Yemekleri önlerine büyüklüğünde geliyor. Bu evlerde seçme imkan var. Etkinlik, kemirmek organizasyonu, saz dinletileri, sabahleyin yürüyüşlerini bilcümle gelişigüzel benzeri ev üzere yapıyoruz. Bungalovlara yaşlıları afiyet durumları ve akıntı kabiliyetlerine göre seçmece yerleştirdik. Burada kalan biraz evli çiftimiz birlikte var. Talepler haddinden fazla çok, daim telefonlarımız çalıyor. Yaşlılarımız bahçelerinde kivi, domates, biber yetiştiriyorlar. Antrparantez iki hafta önceki yetiştirdikleri domates ve salatalıklarla bir argın etkinliği düzenledik. Çilek, çiçek ekenlerimiz de var. Toprakla çalışmaları hem fiziksel açıdan hem üstelik ruh bilimsel açıdan onlara mutluluk veriyor, onları aktif tutuyor, maltalık enerjilerini yükseltiyor.”

“birlik tıpkısı hayat tarzımız var”

Huzurevinde 4 yıldır kalan Hüseyin Selek (72) ise bungalovlarda çokça adamakıllı ant geçirdiklerini, bahçelerini kol biçebildiklerini anlattı.

Personelden çok memnun olduklarını vurgulayan Eli Açık, “Benzeri sorunumuz olduğu ant simultane çözüm üretiyorlar. İyi kim birlikte buraya gelmişim. tek bire bir dirim tarzımız var. Kemirmek, hizmet olsun seçkin konuda çokça memnunuz.” dedi.

Halil Eraslan (64), günlerinin çokça gani geçtiğini, natür ile iç içe ruhunun dinlendiğini dile getirdi.

Eşi Ertuğrul Altıok (83) ile bungalovda faal Oya Altıok (77) de evliliklerinin 57’nci yılında olduklarını belirtti.

Bu rahatlığı evinde bulamadığını kaydeden Altıok, “Parkinson hastasıyım. Alışveriş yap, gel pişir, günahsızlık yap. Bunları yapamıyordum artık. Cenabıhak razı olsun geldik buraya. Aynı aydır buradayız. Haddinden Fazla mutluyuz, huzurluyuz. Evire Çevire espas geçiyor burada. Gezilere gidiyoruz. Yemeğimizi yiyoruz. Çok rahatız.” ifadesini kullandı.

İstanbul’dan 23 yıl önceki Yalova’ya göç ettiklerini aktaran Ertuğrul Altıok, “İstanbul’dahi kalsaydım bu yaşıma erişemezdim. Burayı ferah kim düşünüp böyle yapmışlar. Aileler amacıyla haddinden fazla güzel. Burada çok mutluyuz. Cenabıhak devletimizden, hükümetimizden razı olsun. Evimizi çokça beğeniyoruz. Kimsenin arayıp bulamayacağı tıpkı madde. Yaşlılara haddinden fazla adamakıllı bakılıyor. Şimdiden düşünen gelsin sıraya girsin.” değerlendirmesinde bulundu.

“Familya ortamımız mükemmellik”

Hatice Sezer (73), bungalovları duyduğunda Yalova’daki köyünden gelerek başvurduğunu, buna özellikle çocukları ve komşularının alın çıktığını rapor etti.

Bu evleri görünce hayran kaldığını, kararını değiştirmediğini söyleyen Sezer, şunları kaydetti:

“Bu yaşıma büyüklüğünde hep hizmet verdim amma demin bakım alıyorum ve çok memnunum. Burada güzelce arkadaşlarımız var. Aile ortamımız tam. İsteğimiz ant yemeğimizi yapıyoruz. İstediğimiz zaman da yemekhaneden yiyoruz. Bahçemi ekebiliyorum. Bakanlığımıza haddinden fazla çok teşekkür ediyorum. Çok mutluyum. Bir Vakitler ‘huzurevi’ denildiği zaman insanlar çokça farklı algılıyordu. Biz üstelik böyle algılıyorduk. Halbuki çokça çok değişik. Herkese başvuru ediyorum. Bura tıpkısı tatil köyü, anlatamayacağım büyüklüğünde adamakıllı. Değme husus için çokça teşekkürname ediyorum.”

Necla Göktunalı (74) de 2015’ten bu yana huzurevinde kaldığı bilgisini vererek, “Bağımsız villamızda oturuyoruz. Kıyak, çok sunturlu, bakımlı, dayalı mefruş aile var. Tam ve tıpkısı yaşlının gelip rahatlıkla kalabileceği tıpkısı düzlük.” dedi.

Share: