Yerel ve milli üretim AR-GE ve dizayn merkezleriyle güçleniyor

Türkiye’yi uran ve teknoloji alanlarında geliştirecek, domestik ve milli üretimi güçlendirip ülkenin arsıulusal alanda rekabet gücünü büyütecek AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı her an artarken bu nitelik dizayn ve patent sayılarına bile yansıdı.

AA muhabirinin, Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığından edindiği bilgiye göre, geçen yıl Türkiye’de 53 kullanılmamış AR-GE merkezi belgesi verildi. Böylelikle faaliyette olan AR-GE merkezi sayısı 1260’a ulaştı.

AR-GE merkezlerinde istihdam 77 binin konusunda çıkarken tamamlanan proje sayısı 52 bin 659’u, tescil edilen ulusal yahut arsıulusal berat sayısı 10 bin 132’yi buldu. Buralardan başvurusu yapılan ulusal ve arsıulusal nişancı sayısı 21 bin 903 kendisine kaydedilirken ecnebi ve yabancı ortaklı firma sayısı 194 oldu.

Kırıkkale’dahi üstelik AR-GE merkezi kurulmasıyla bu merkezlerin faaliyete geçtiği diyar sayısı 53’e çıktı.

Kovid-19 salgını döneminde merkezlerin pahal etkilenmemesi namına uzaktan çalışmalarının bindi kapsamına alınması yönünde kanunun yürürlüğe girmesi üretimde devamlılığı sağladı. Güzeşte sene birlikte engin çalışma desteklenmeye bitmeme edildi. Salgın dönemi öncesinde karşı karşıya yapılan referans, hareketlilik, düzlük değişikliği istimara ve denetleme komisyonu toplantıları sonraki dönemde yoğunlukla video konuşma yöntemiyle gerçekleştirildi. 2022 yılında da toplantılar karşı karşıya ve videoteyp konuşma yöntemiyle sürdü.

Tasarım merkezlerinin sayısı de artıyor

Yüksek ilişik altın teknolojik ürünlerin üretimi amacıyla dizayn faaliyetleri üstelik AR-GE çalışmaları kabilinden bindi kapsamına alındı.

Güzeşte yıl 8 eskimemiş dizayn merkezi belgesi verildi, sonunda faaliyette olan tasarım merkezi sayısı 320’ye ulaştı.

Tasarım merkezlerinde istihdam sayısı 7 bin 729’u bulurken tamamlanan proje sayısı 9 bin 719, tescil edilen millî ve uluslararası berat sayısı 193, başvurusu yapılan millî ve arsıulusal nişancı sayısı 427 ve yabancı yahut yabancı ortaklı firma sayısı 33 yerine kayıtlara geçti.

Sivas’ta kentin önceki dizayn merkezi kuruldu. Böylelikle tasarım merkezi mevcut il sayısı 29’a çıktı.

AR-GE ve dizayn merkezlerine hususi destekler

AR-GE ve tasarım merkezlerinin henüz üstelik gelişmeleri ve özlük teknolojilerini üretmelerine imkan sağlamaları amacıyla değişik destekler veriliyor.

Yapılan AR-GE harcamalarının gelgel kazancının tespitinde gene indirim konusu yapılması, belli kriterleri sağlayan merkezlerin arttırma AR-GE indiriminden yararlanması, doktoralı olanlar için yüzde 95, faziletkâr lisanslılar amacıyla yüzde 90 ve diğerleri üzere yüzde 80 gelir istisnası sağlanması bu destekler arasında vadi alıyor.

Ayrıca personel sigorta primi çalıştıran hissesinin yarısının oran tarafından karşılanması, nitelik vergisi istisnası, siparişe dair AR-GE ve dizayn faaliyetlerinde ısmarlama verene birlikte bastırık edecek şekilde harcamalara ait iskonto imkanı veriliyor.

Gümrük vergisi istisnası uygulanan bu merkezlerde personelin projelerle ve lisansüstü eğitimleriyle ilgili dışarıda geçirdikleri süreler üstelik isteklendirme kapsamında kabul ediliyor. Proje bazlı kullanılmak için eskimemiş alınacak makine ve teçhizata ilişik KDV istisnası kabilinden heveslendirme ve destekler sağlanıyor.

Buralarda müteharrik personele müteveccih değişik teşvik ve muafiyetler birlikte bulunuyor.

Tanınan kolaylıklar, AR-GE merkezlerinin güçlenmesine, evcil ve milli üretimin artmasına dahi kapı açıyor.

Share: