11. Kimya AR-GE Proje Pazarı’nda 900 bin lira hediye verildi

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) onayında, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) organizasyonu ve TÜBİTAK desteği ile bu sene 11’incisi planlı Kimya AR-GE Proje Pazarı Ihsan Töreni, TİM Aut Tecim Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

İKMİB açıklamasına bakarak, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adaletli Pelister’in sülale sahipliğinde gerçekleştirilen 11. Kimya AR-GE Proje Pazarı’nın dürü törenine AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu, İKMİB Yönetim Kurulu üyeleri, AR-GE Proje Pazarı Yürütme Oturmuş üyeleri ile proje referans sahipleri, akademisyenler, sanayiciler ve öğrenciler katıldı.

Açıklamada ihsan törenindeki konuşmasına kayran sunulan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Pelister, bu heybetli etkinlik ile yüksekokul dünyası, KOBİ işletmeleri ve AR-GE inovasyon çalışması olan proje sahipleriyle projeleri ticarileştirmek talip yatırımcıları buluşturduklarını bildirdi.

Pelister, “2011 yılından bu yana tahminî 1.500 proje başvurusu aldık ve gene toplamda bu sene karışma oluşmak için 3 milyon 200 bin TL dürü dağıtmış olacağız. AR-GE Proje Pazarı etkinliğimize başvuran projelerimizin 34’ü ticarileşti, 13 proje amacıyla ise uçman istihsal yapıldı ve eş görüşmeleri devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ticarileşen projelerin 10’unun berat ahiz başarısı gösterdiğini aktaran Pelister, “Projeler 6 kategoride değerlendirmeye alınmakta olup bunlara ilaveten birlikte ayrıca ‘Muvaffakiyet Hikayeleri’ kategorisinden da başvuru alınıyor. Tığ ‘Başarı Hikayeleri’ kategorisine ayrı ayrımsız ehemmiyet veriyoruz. Bu öneme güvenerek 2020 yılında 18, 2021 yılında ise 10 muvaffakiyet hikayesi üzere değişik lansman filmleri hazırladık. Böylecene hem kimya sektörümüzü hem üstelik sektörümüze ağır sıklet katan projeleri birçok mecrada enformasyon imkanı sağlamış olduk.” ifadelerini kullandı.

Teknolojinin çabucak geliştiğini, buna mecbur kendisine da eğitimden sosyal hayata ve hisse senedi dünyasına büyüklüğünde seçme alanda köklü değişimler gerçekleştiğini vurgulayan Pelister, şunları kaydetti:

“Bu değişimlere kıç uydurabilen herhangi bir düzlük ölmezlik sağlayabilecekken kadem uyduramayanlar açısından ise değişim tahripkâr yenilik haline ati. İşte tığ İKMİB yerine şiddetli benzeri öngörüyle başlattığımız Kimya Uygulayım Bilimi Merkezimizde ‘Start-Up Girişimcilik’ merkezi kuruyoruz. Geleceğin haddinden fazla acul geldiğinin farkındayız. Değişime ayak uydurmaktan çok değişimin öncüleri koyulmak azmindeyiz. Bu öngörü ve azimle yıpranmamış proje geliştiricilere bugüne büyüklüğünde olduğu kabilinden gelecekte de bindi vermeye bitmeme edeceğiz.

Bu seneyi ihracat hedefimiz olan 33 milyar doların üzerinde tamamlayarak sektörel bazda ihracatını bildirme çok zait devir adına birincilikle bitireceğiz inşallah. Rusya-Ukrayna savaşı ve pandemi sonrası oluşan global soylu erki dengesizliklere karşın bu başarıyı gösteren sektörümüzün çokça kızıl sanayici ve ihracatçılarına bire bir öğün daha teşekkürlerimizi sunuyorum. 2030 kimya sektörü ihracat hedefimiz olan 50 bilyon doları dahi gene bütün alay malay halk ele, birlikte yakalayacak ve hassaten çokça konusunda çıkacağız.”

“AR-GE Proje Pazarı’nı eklenmiş kızıl im göstermek amacıyla düzenliyoruz”

AR-GE Proje Pazarı Icra Müesses Başkanı Necmi Sadıkoğlu ise Türkiye’nin süreğen sorununun kötümser mülk harcamak olduğunu belirterek, “Kilo birim fiyatlarımız 1,70 dolar civarında. Bu da bedel avantajı ile para sattığımızı gösteriyor, kalifiye eser yapmadığımızı gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılın 11 ayında ihracatın 231 milyar dolar, ithalatın 331 milyar dolar, dış tecim açığının 100 milyar dolar olduğunu nâkil Sadıkoğlu, şunları kaydetti:

“Bu da bize gösteriyor kim daha melfuf zer mülk yaparak açığı azaltmamız geçişsiz. Bunu dahi fakat bu kalem yarışmalar ve darülfünun-endüstri iş birliği ile sağlayabiliriz. Bu noktada AR-GE Proje Pazarı’nın önemi ortaya çıkıyor. Tığ AR-GE Proje Pazarı’nı bu açıdan önemsiyoruz ve ilişik zer ürün yollamak için düzenliyoruz. Bu sene 11’incisini gerçekleştiriyoruz. Örneğin, bağış kazanan benzeri proje sahibi ile konuşmamızda geçen sene bizden aldığı ödülle laboratuvar ihtiyacını karşıladığını, çoğu ihtiyacının amade ayla geldiğini söyledi. Bu elbette haddinden fazla muştulu tıpkısı şey. Muvaffakiyet hikayelerimiz var. Çok proje geldi ama bunların içerisinde ticarileşenler bile oldu. Bu üstelik bizi çokça memnun ediyor. Ümit ediyoruz kim bu kalem yarışmalarla sektörümüz çokça henüz ek kızıl, nitelikli ürünler kazanacaktır. Kimya sektörümüz de gururumuz oldu bu yıl. 11 ayda 30,7 milyar dolar ihracatımız oldu. İlk kat bir numara sıraya çıktık. Bu da bizim amacıyla gelgel verici bire bir şey. Bu soy faaliyetlerin devamını diliyoruz. Bu yarışmaların Türk ekonomisine, kimya sektörüne çokça büyük katkıları olduğuna inanıyoruz. İhracat kilo vahit değerini, munzam değeri 2,5-3 dolara çıkarabilirsek Türkiye’nin akan açığı kalmaz.”

Bu yıl 136 proje başvurdu

Verilen bilgiye göre, bu sene, “reçete”, “iyileştiren ürünler”, “boyalar ve yapıştırıcılar”, “plastik ve lastik ağacı”, “kozmetik-sabun ve kovanlık ürünleri” ve “esas kimyasallar” tutmak için 6 ayrı kategoride mecmu 136 proje müracaat yaptı.

Her kategoride erekçi olan projelerin belirlenmesi ile finalistler, 2 ayrı oturumda yargıcılar kurulu üyelerine projelerini sundu. Yargıcılar Kurulu yoluyla gerçekleştirilen kıymetlendirme sonucu belirlenen ekip birincileri 75 bin TL, ikincileri 50 bin TL ve üçüncüleri 25 bin TL dünyalık ödülü almaya adalet kazandı.

Derece düzlük 19 proje sahibine toplanmış 900 bin TL dünyalık ödülü verildi. Antrparantez ayrımsız yıl ortamında ticarileşen projeler 100 bin TL özel ödülü almaya adalet kazanacak. Böylelikle dürü miktarı 1 milyon TL’ye yükselecek.

Ihsan töreninde, 6 kategoride nakdi hediye almaya hak kazanan projelerin yanında “Başarı Hikayeleri” kategorisinde 4 projeye teşekkür plaketi verildi.

Share: