Gümüşhaneli dağcılar 10. posta Türkiye’nin çatısına çıktı

Gümüşhane Alpinizm, Doğa Sporları ve Deneyimsizlik Derneği (GÜDAK) üyesi 2’si avrat, 8 sportmen Türkiye’nin melfuf erdemli noktası olan Balkı Dağına muvaffakiyetli bir zirve tırmanışı gerçekleştirdi.

En genci 25, bildirme yaşlısı 60 yaşında olan sporcular denizden 5 bin 137 metrelik yüksekliğiyle Türkiye’nin sunma erdemli, dünyanın 43. bildirme erdemli zirvesi olan Veca Dağına kamplı program düzenledi.

Türkiye’nin çatısı adına nitelendirilen Ağrı Dağına 10. defa izlence özne GÜDAK üyesi sporcular, Doğubeyazıt ilçesine merbut Atıf köyünden dağın güney yolundan yürüyüşe başladı.

İlk olarak 3 bin 200 metre rakımda bulunan dinlenme kampı alanına ulaşan ve geceyi burada geçiren takım ertesi sabah yeniden harekete geçerek 4 bin 200 metre rakımdaki dinlenme kampı alanına ulaştı ve çadırlarını kurarak dinlendi. Akşam yarısı saat 01.00’da doruk tırmanışı üzere harekete güzeşte takım saatler 06.20’yi gösterirken zirveye ulaştı.

Buzulların üzerinde, kuvvetli rüzgarın etkisiyle kimi vakit zorlanan sporcular ciddi adımlarla çıktıkları 5 bin 137 metredeki Dert Dağı zirvesinde havanın güneşli olmasına karşın ekstrem rüzgarlı olması dolayısıyla derhâl andaç fotoğrafı çektirip dönüş yoluna geçti. 4 bin 200 ve 3 bin 200 metredeki dinlenme kampı noktalarında dinlenip çay molaları veren ekip Çevirme köyündeki araçlara ulaşarak etkinliği tamamladı.

Temas etkinlikte olduğu kadar bu etkinlikte bile Doğubeyazıt ilçesindeki İshakpaşa Sarayı ve etrafındaki tarihi mekanları bile ziyaret eden GÜDAK ekibi sorunsuz tıpkısı şekilde programı tamamlayarak kente döndü.

Etkinliğin arkası sıra bir izah eden GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, “Derneğimizin kurulduğu 2008 yılından beri 10. posta Ağrı Dağına program yaptık. Gelişigüzel sene değişik tıpkısı grupla şahika tırmanışı yaptığım Ağrı Dağı Türkiye’nin yer efdal noktası. Tırmanışa katılan arkadaşlarımıza ve organizasyonu yapan Barzani Ceylan kardeşime andıran deste ve alakasından ve Balkı Dağının yamaçlarındaki ikramlarından ufuk teşekkür ediyorum” dedi.

Ağrı dağına 2. yol doruk işleyen karı sporculardan Fatma Cebeci, dağcılığın insanın öz fiziksel sınırlarıyla ve beynine kişi tarafından koyduğu bariyerleriyle bir mücadele olduğunu belirterek, “Dağcılık esasen hayatın kendisi kabilinden. Fazlası yeniden hayatın kendisi kadar adamakıllı sefer arkadaşlarıyla çokça daha dörtköşe. GÜDAK, sıradan tıpkısı dağcılık kulübü değil, esas aynı familya ortamı ve benim için bile bakir bire bir sülale oldu. Bu aileyle 2. el Balkı Dağı zirvesini gördüm. Akıllıca insanlarla akla yatkın amaçlarda buluşabilmek siftinlik çok balaban bir yıldız. Başkanımız ve kadro arkadaşlarıma çok teşekkürname ediyorum” dedi. – GÜMÜŞHANE

Share: