AKMİB’in gücük ay ihracatı 215 milyon dolar

Türkiye’nin Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla alışılmadık bir afetle yüz yüze kaldığını belirten Akdeniz Kimyasal Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Saadettin Çağan, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve ülkeye başsağlığı diledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan nazik acıyı düşürmek ve yaraları fethetmek amacıyla balaban çaba gösterdiklerini tamlayan AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, kıyamet sonrası yer önemli gündemin kafile sorunu olduğunu vurguladı. Komutan Saadettin Çağan, “Depremzede kardeşlerimize barınma imkanları sağlanması ve işletmelerinin faaliyete geçebilmesi için armağan, faizsiz kredi, vergi muafiyeti ve teşviklerin ivedilikle verilmesi gerekiyor” dedi.

Tüm acılara karşın üretim ve ihracatın devamlılığını ulaşmak amacıyla çalıştıklarını vurgulayan Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, sarsıntı felaketlerine rağmen küçük ay ayında 215 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdiklerini açıkladı.

“Azık ürünlerinden çadırlara ve konteynerlere varıncaya kadar destek verdik”

Depremden etkilenen bölgelerde evgin ihtiyaçları karşılamak üzere AKMİB üyesi firmaların ve kısım paydaşlarının ilk günden itibaren destekler sağladığını ve sağlamaya devam ettiğini belirten Başbuğ Çağan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Deminden yaralarımızı taklip, insanlarımıza emniyetli hayat alanları tevlit zamanıdır. İş dünyası olarak bizler, ister herif kaynağı olarak gerekse araba ve takım adına elimizdeki bilcümle imkanları kıyamet bölgesindeki vatandaşlarımız üzere seferber ettik. Müstacel gerekseme mahsus gıda ürünlerinden çadırlara ve konteynerlere varıncaya büyüklüğünde destek verdik. Yaralarımızı sararak deprem bölgesini çabucacık ayağa kaldırmak üzere gayret gösteriyoruz. Hükümetimiz, bu konuda müzaheret ve bindi sürecini başlattı, ancak elan fazlasına ihtiyacımız var. Bu zor süreçte sunu makro konulardan biri, acilen bölgeden göçün önlenmesidir. İnsanlarımız bu bölgeyi tecezzi ederlerse ferasetsiz dönmeleri el olacağı için işletmeleri ayağa kaldırmamız cins olamayacaktır. Bunun üzere depremzede insanlarımıza ilave desteklerin sağlanması gerekiyor. İlk etapta çadırlardan konteyner kentlere taşıyabiliyor olmamız lazım. Bölgedeki işletmelerimizin kredilerinin ertelenmesinden işletmeler faaliyete geçene kadar hibeler ve faizsiz yeni krediler verilmesini ve yeniden bu dönmede SGK ve idrak kabil ödemelerin de oran eliyle üstlenilmesini dilek ediyoruz.”

Şubat ayında genişlik çok dış satım İtalya, Hollanda ve KKTC’ye

AKMİB’in şubat ayındaki dış satım performansını eser grupları ve ülkelere bakarak değerlendiren Başbuğ Saadettin Çağan, “Kimyasal maddeler ve mamulleri sektörümüzün mutluluk geneli ihracatı 2,25 milyar dolar oldu. Havza ihracatımız depremin etkisiyle 215 milyon düzeyinde gerçekleşti. 343 bin 222 titrem ürünü arsıulusal pazarlarda değerlendirdiğimiz bu ayda, en çok ihraç ettiğimiz yapıt grupları listesinde mineral yağlar ve mineral yakıtlar 97,4 milyon dolar değer ile bir numara, plastikler ve mamulleri 54,7 milyon dolar değer ile ikinci, anorganik kimyasallar 32,5 milyon dolar değer ile üçüncü sırada düz aldı. Şubat ayında Birliğimizin en aşkın dış satım yaptığı ülkelere baktığımızda ise İtalya, Hollanda ve Yıldız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) görüyoruz. İtalya’ya 23,3 milyon dolarlık, Hollanda’ya 19,3 milyon dolarlık, KKTC’ye 18,6 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdik. söz konusu ayda Togo, Malta ve İtalya, ihracat hacminde arz faziletli oranda artım sağladığımız ülkeler oldu” diye niteleyerek konuştu. – MERSİN

Share: