Balıkesirli gezici arıcı varlıklı florası üzere “Edirneli” oldu

Türkiye’nin değişik noktalarında kestirmece 35 yıl turist arıcılık işleyen Hüseyin Sarıdere, zengin florası ve sezonda 2-3 sefer bal sağımı ika imkanı veren Edirne’ye yerleşti.

Uzun yıllar gezmen arıcılık eden Balıkesirli 60 yaşındaki Sarıdere, çiçek ve karaçalı balı üretimi açısından arıcıların vazgeçilmez durağı Edirne’ye 2017’birlikte yerleşme kararı aldı.

Süloğlu ilçesine sadık Keramettin köyünde ormana ve meraya mail 13 dönümlük toprak satın alan Sarıdere, önceden ilkbahar ve yaz aylarında gezdirdiği arıları üzere çakılı kovanlar oluşturdu.

Sarıdere, AA muhabirine, Edirne’nin bal üretimi açısından cazibeli bire bir saha olduğunu söyledi.

Arazisini değişik bitkiler ve kâr ağaçlarıyla donatan Sarıdere, “Önceleri seyyar arıcıydım, 2017’den beri burada çakılı arıcılık yapıyorum. Burayı fosforlu kılan öz bitey ve orman zenginliği.” dedi.

“Önceden yer mülk geziyorduk”

Sarıdere, bölgenin zengin florasının arıların beslenmesi amacıyla akıllıca olduğunu, bu sayede sezonun bereketli geçtiğini anlatım etti.

Köye yerleştiğini ve çakılı arıcılıkla para kazandığını belirten Sarıdere, şunları kaydetti:

“Burada hem yaz öncesinde bahar balı hem de henüz sonradan gün çiçeği balı oluyor. Arıyı gezdirmeden 2 misil nişane alabiliyorum. Fenni kovanlardan som bal alıyorum. Karakovan kütükler ve sepetli olanlardan da tabii bal alıyorum. 400’ün üstünde kovanım var. Başlangıçta yer diyar geziyorduk, demincek çakılı arıcılık yapıyorum. Aynı oğlum var. Onu üstelik yetiştirdim. Ona 400 kapçık verdim, o arıları gezdiriyor. Daha yaşı elan canlı, turist arıcılık yapıyor.”

Çocukluğundan beri arıların zarfında olduğunu anlatan Sarıdere, “Alışkan oldukları amacıyla beni ısırmazlar, ısırsa bile etkilemez. Arılar kokusundan bilir insanı. Yabancı insanı kokusundan tanır ve ısırır. Biz hep hakeza dulda kıyafeti olmadan sükûnet çalışıyoruz. Evimiz de burada, eşimle gelişigüzel burada arılarımıza bakıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Sarıdere, bölgenin nebat ve dikme çeşitliliğinin kaliteli ve mübarek bal üretimi için akla yatkın ortamı sağladığını vurguladı.

Köyde kurulan bal ormanının dahi faydalarını göreceklerini dile getiren Sarıdere, “Taraf taraftaki bal ormanı bizim amacıyla velinimet oldu. Bal ormanı arılarıma 500 metre, yeryüzü uzak yeri 1,5 kilometre. Arıların buradan beslenmesi gür olacak. Ayağıma bal ormanı geldi. Buradan muhtelif ballar alacağım. Verim yükselecek.” dedi.

Kovan balının yanında sepet ve kütükte bal üretimi eden Sarıdere, özlük bal mumunu birlikte üreterek doğal petekler hazırlıyor.



Share: