Basit aile işletmeleri ‘Kırsal Kalkınma Desteklemesi Programı’na makbuz

TARIM ve Orman Bakanlığı, hayvanca üretim özne hoşur familya işletmelerini ‘Kırsal Kalkınma Desteklemesi Programı’na dahil etti. Bu kapsamda büyükbaşta 5-50, küçükbaşta 50-300 çıban efsanevi varlığına topluluk işletmelerin ahır ve ağıl yetenek artırımı ile teknoloji yenileme yahut modernizasyonu işlemlerine destek verilecek.

Bakanlıktan yapılan yazılmış açıklamaya göre; ‘Rustik Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 2022-2023 Başvuru Dönemi Uygulama Esasları’ yayımlandı. Bu kapsamda hayvancılıkta kalkınmasına öncelik verilen bayağı familya işletmeleri, ‘Rustik Kalkınma Desteklemesi Programı’ kapsamına alındı. Büyükbaşta 5-50, küçükbaşta 50-300 kelle hayvan varlığına cemaat işletmelerin dam ve ağıl sığa artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu işlemlerine destek verilecek. İşletmelere ağızotu istihzar makinesi, matbua sıyırıcı, süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, efsanevi kaşıma fırçası, suluk, iklimlendirme ve havalandırma sistemleri ile yaylacı ve göçerler için 5 kilovata kadar faaliyet istihsal sistemleri alımlarına bakanlıkça yüzde 50 atıfet desteği sağlanacak. Bu konuda yemeden içmeden ahır ve ağıl başvurularında, yetenek artırımı ile uygulayım bilimi restorasyon yahut modernleşme niteliğindeki başvurular akseptans edilecek. Banal ocak işletmeciliğine müteveccih hayvancılık yatırımları üzere proje başvurusunda bulunacak referans sahipleri yer az 5, sunu haddinden fazla 50 ser kocabaş ya birlikte en bir iki 50, bildirme çok 300 kelle küçükbaş hayvan varlığına eş olduğunu belgelendirecek.

BAKAN KİRİŞCİ: ÂDETA AİLE İŞLETMELERİ KORUNMASI ÖNCELİĞİMİZTarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, oldukça ocak işletmelerinin korunması, rakiplik gücününartırılması ve soylu erki istihsal yapmalarına imkan sağlayacak politikaların geliştirilmesine öncelikverdiklerini belirtti. Tüvana Çiftçilerin Desteklenmesi, Uzman Ağyar kadar bir nice projeyle kıytırık ocak işletmelerini desteklediklerini vurgulayan Kirişci, ” Türkiye’deki kâin işletmelerin nazik çoğunluğu üstelik ‘geçimlik’ ve ‘yarı geçimlik’ eş işletmelerinden oluşmaktadır. Ülkemizde familya çiftliklerinin genele oranı de yüzde 90 civarındadır. Rustik alanda sağlık sağlamayı amaçlayan sülale işletmeleri, istihsal girdilerini doğadan veya öz arazilerinden realizasyon etmektedir. Tüketiminin bir kısmını ürünlerinden karşılayan epey ölçekli ev işletmeleri, beklenen krizlere ve piyasadaki olası karşılık dalgalanmalarına alın elan dirençlidir. Bu işletmeler bire bir zamanda, hayvansal üretim ve arzı açısından tampon vazifesi görmektedir. Türkiye’nin, küsurat eser ihtiyacını durdurmak için, bozuk ekonomisinden yararlanan ve bağan maliyetle üretim özne büyük işletmelere ihtiyacı su götürmez bir gerçektir” dedi.’SÜFLI AİLE İŞLETMELERİ ÇÖZÜMÜN MERKESİNDE’Bakan Kirişci, hayvancılık fail âdeta eş işletmelerinin Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına almaktan balaban bahtiyarlık duyduklarının altını çizip, şunları kaydetti:

“Aşağı ocak işletmelerine sağladığımız eskimemiş desteklerle işletmelerin sürdürebilirliğinin sağlanması, ast bina ve ekipman eksikliği zımnında yaşanan kayıpların azaltılması, olgunluk ve kalitenin artırılması, üretimde ağızotu maliyetlerinin düşürülmesi, müstahsil gelirlerinin artırılması, kırsaldan kente göçün azaltılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasını hedefliyoruz. Zaman, daha fazla besin bulmak, daha fazla istihdam sağlamak ve doğal kaynaklarımızı müzaheret etmek amacıyla sürdürülebilir bire bir tarıma gerekseme duyuyorsak çözümün merkezinde pespaye eş işletmelerinin yattığı unutulmamalıdır. Bunun bilincinde adına siyasa üretmeye ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Bu vesileyle hep üreticilerimize işlerinde palas, verimli ve çoğalan kazançlar diliyorum.”

Share: