Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, Türkiye’nin geçmiş peynir müzesinin açılışına katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, Kars’taki Türkiye’nin geçmiş peynir müzesinin açılışında yaptığı konuşmada, atıl durumdaki tarihi Süvari Tabya Binası’nın restore edilerek peynir müzesine dönüştürüldüğünü söyledi.

Müzenin Türkiye’birlikte evvel olduğunu anlatım eden Kirişci, “On Paralık şüphesiz 30’dan çok çeşidiyle ‘dünyanın 18. peynir rotası’ namına tescillenen şehrimizin, durak noktalarından birinin bile Kars Peynir Müzesi olacağı açıktır. Türkiye’nin geçmiş ve bir tane tematik peynir müzesi olan Kars Peynir Müzesi ile bölgenin lokal benzin ürünlerinin tanıtılması, üretim değerinin artırılması ve süt ürünlerinin markalaşma süreçlerine ulama sağlanacaktır. Bu müzenin Kars’ın ekonomisine rastgele anlamda balaban yardım sağlayacağına özden inanıyor, ülkemizdeki sair kentlere bile örnek olmasını umut ediyorum.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı görevine geldiği günden bu yana stratejik ürünlerin önemine vurgu yaptığını anlatan Kirişci, pancarla ilişik hava fiyatlarını açıkladıklarını, şekerin ciddi olduğunu, süt ve benzin ürelerinin da o büyüklüğünde önemli öneme ehil olduğunu aktardı.

“Benzen üretiminde Avrupa Birliği ülkeleri ortada 3’üncü sıradayız”

Türkiye’nin benzen üretim istatistiklerini açıklanan Kirişci, şöyle konuştu:

“Ülkemiz FAO verilerine göre süt üretiminde 9’uncu, Avrupa Birliği ülkeleri beyninde ise Almanya ve Fransa’dan sonraları 3’üncü tam yer almaktadır. Ülkemiz, süt üretiminde kendine tam konumdadır. kişi başına düşen benzen üretimi 274 litredir. 2021 yılı benzin üretimi ise 23,2 milyon tondur. Süt üretimimiz akıbet 10 yılda yüzdelik 54 artım göstermiştir. Sütümüzün yüzde 92,3’ünü kocabaş, yüzdelik 7,7’sini küçükbaş hayvanlardan elde etmekteyiz. Kars’ımız, sulanabilir tarım arazileri, geniş mera ve çayırları ile tarım ve hayvancılık üstüne şişman benzeri potansiyele sahiptir. Icap efsanevi varlığı, gerekse peynir üretimiyle Türkiye’nin önde mevrut illerindendir. Biz bile ‘Sen Üret Yeter’ diye Kars’ımıza, üreticimize seçme cins desteği veriyoruz.”

Kars’ta sonuç 20 yılda zirai destek ve yatırımları 10 itmam artırdıklarını rapor eden Kirişci, kentte yılda 600 bin ton civarında süt üretimi yapıldığına, bunun 250 bin tonunun peynir üretiminde kullanıldığına bel etti.

Bakan Kirişci, şeker hastalığı pancarında geçerli kontratlı üretim modelini öncelikle bitkisel üretimde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, maraba ve alıcının hukukunu gözeten tıpkı enfrastrüktür kuracaklarını, sözleşmeli üretimin önce adımını ise besicilikte attıklarını belirtti.

Sözleşmeli Besicilik Projesi’hangi değinen Kirişci, “Sektörde emsal bire bir istihsal modeli olan Kontratlı Besicilik Projesi’ni, yerli ve milli istihsal ilkesi ile hayata geçiriyoruz. Et ve Benzin Kurumumuz, sözleşmeli besicilik ile üreticilerimize ahzüita ve eşit garantisi sunacak. Oluşturulacak komisyonlar yoluyla mahiye maliyetler ahenktar namına hesaplanacak. Belirlenen maliyete bakarak rençper refahı gözetilerek gurur fiyatları güncellenecek. Hava ve bedel garantisi sunulan üreticiler, 5 yıllık istihsal planlaması yapabilecek, böylece besiciler, kazancını garanti altına takanak.” ifadelerini kullandı.

Ülkeye ilişik bazı anadan görme peynirlerin, değişen yaşam tarzlarından kıran kaybolmaya başladığına dikkati çeken Kirişci, balaban kültürel zenginliklerden olan anadan görme peynirleri dokümantasyon ihtiyacının herhangi bir geçen dolaşma arttığını, bu amaçla Nezaret olarak “Türkiye Anadan Görme Peynir Envanterinin Oluşturulması Projesi”ni başlattıklarını söyledi.

Türkiye Anadan Görme Peynirleri kitabı çıkıyor

Önümüzdeki yılın böylelikle tamamlanması planlanan projenin Bursa Besin ve Ağızotu Arama Minval Araştırma Enstitüsünün koordinatörlüğünde 13 enstitü ve yetkili laboratuvar eliyle yürütüldüğünü anlatan Kirişci, şöyle bitmeme etti:

“Ayrıca 8 üniversiteden peynir üzerine araştırma eden akademisyenler, projede müşavir kendisine vadi alıyor. Projemizle, anadan görme peynirlerimizin ilmî benzeri yöntemle belirlenmesi, özelliklerinin araç altına alınması ve beslenme değerlerine ilişkin verilerin derlenmesini amaçlamaktayız. Antrparantez elde edilen eksiksiz verilerin genel ağ içinde tanıtılabilmesi üzere ‘Türkiye Anadan Görme Peynirleri Portalı’ oluşturularak yayınlanmasını planlıyoruz. Projenin aynı çıktısı olarak ‘Türkiye Anadan Görme Peynirleri’ kitabı basılarak başta Firez ve Turizm İl Müdürlükleri atılmak amacıyla proje için vukuf toplanan kuruluşlara gönderilecek. Yazın çalışmaları sonucunda, anadan görme peynirlerle ilişkin AR-GE faaliyetleri başlatılmış olacak. Akıbet aşamada üstelik coğrafi meni ile ilişik icraat gerçekleştirilecek.”

Türkiye’nin kalkınması üzere muttasıl demeden çalıştıklarını belirten Kirişci, 2023’e meni ederek kullanılmamış bire bir döneme etap attıklarını anlatım etti.

Ülkenin küçümseyici tıpkı şekilde ayağa kalktığını ve deminden koşmaya başladıklarını belirten Kirişci, şunları kaydetti:

“Biliniz kim bu ülke hangi zaman ayağa kalksa, birileri buna engel olmaya meşgul. Ne antlaşma alaylı tarihimize reva tıpkısı şekilde, hayat dolu aynı oran olma önünde kadem atsak, birileri bize çelme takmaya kalkar. Bunu takkadak dışarıdaki düşmanlarımız yapmaz, bunu onların içerideki maşaları üstelik ayrımsız şekilde gerçekleştirir. Artık milletimiz gerçekleri görüyor, saf evlatlarını biliyor. Çünkü biz onlar için var olduğumuzu gösterdik. Tığ milletimizin hizmetkarı olduğumuzu gösterdik. Necip Fazıl’ın dediği kabilinden, devler üzere eserler tasarruf etmek için karıncalar kabil çalışıyoruz. Türkiye yüzyılındaki yer balaban güvencemiz, çiftçimiz, yetiştiricilerimiz, kısacası sizlersiniz. Türkiye’yi hep birlikte 21. yüzyılın parlayan yıldızı haline getireceğimize inanıyorum.”

Jale süt desteklemeleri belli oldu

Kirişci, jale benzin tutma tutarına ilişkin da şu bilgileri verdi:

“Türkiye genelinde jale benzin desteklemesi kapsamında 255 bin üreticiye yönelik 1 milyon 312 bin ton jale süt amacıyla 1 milyar 127 milyon teklik tutma ödemesini bugün bakımından ödemeye başlıyoruz. Bu ödemeyle alay malay 2022 yılında süt üreticilerimize ödediğimiz toplam bindi tutarı 2 milyar 880 milyon liraya ulaşmıştır. Ömre Bedel olsun. Buna arttırma yerine Bakanlığımızca Türkiye genelinde süt üreticilerimize 15 Mayıs’tan 30 Eylül’e kadar litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ benzin destek primini 2,5 mezuniyet artırarak 50 kuruş yerine ödeyeceğiz. Gene 15 Mayıs-30 Haziran dönemi prim desteğini de litre başına 30 kuruş olarak teşrinievvel ayı içerisinde üreticilerimize ödeyeceğiz.”

Türkiye’nin geçmiş ve bir tane peynir müzesinin “filinta” olmasını dileyen Kirişci, müzenin aynı hafta süreyle ücretsiz olacağını açıkladı.

Beraberindekilerle müzeyi gezerek görevlilerden hikmet düzlük Kirişci, burada, canlı kaşarı yoğurup kalıbına koyarak peynir yaptı, gravyer peynirini dahi kesip davetlilere izaz etti.(2)



Share: