Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Varank’tan küresel markalara “Türkiye’ye envestisman” çağrısı Açıklaması

Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu dönemde yerel üreticilerin yatırımlarının olduğunu fakat kesinkes nazik çaplı yatırımları, toptan markaları üstelik Türkiye’ye kazandırmaları gerektiğini belirterek, “İşte Borusan ayrımsız distribütör amma Borusan’ın sanayici ayağı birlikte var. BMW’yi buraya çekebiliriz, Honda’yı, Yamaha’yı buraya çekebiliriz.” dedi.

Motor Endüstrisi Derneği’nce düzenlenen Türkiye Motosiklet Çalıştayı’nın açılışı, Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Varank, İstanbul Valisi Yüce Yerlikaya, Türkiye Motosiklet Federasyonu Milli Takımlar Kaptanı ve DOĞRU Fırka Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, dünyanın her durumunda şehirlerde mobilite seviyesinin arttığını ancak ulaşım, otopark, gösterişli gidiş geliş üzere sıkıntıların şehir hayatını pahal etkilediğini, bu kapsamda motosikletin dünyada daha aceleci yaygınlaşmaya başladığını aktararak, e-ticarete olan talebin günden güne artmasının dahi çağ için eke fırsatları beraberinde getirdiğini belirtti.

Varank, motor sektörüyle ilişkin olarak Türkiye’nin kendine özgü avantajları olduğuna dikkati çekerek, “80 milyonun üstünde nüfusumuz, güre bire bir nüfusa cemaat olmamız, ülkemizdeki mutedil abuhava, konforlu ve bakir otoyollarımız bu avantajlardan yalnız beş altı tanesi. Tığ burada balaban bire bir evolüsyon potansiyeli olduğu hususunda devir temsilcileriyle hemfikiriz. Sair taraftan bakıyorsunuz büyüyen ayrımsız da elektrikli mobilite sektörü var. Tabiatıyla bunun otomobillerde olduğu kabil motosikletler üzerinde üstelik balaban yansımaları oldu, olmaya bitmeme edecek. Ihtimal anadan görme motosikletlerin üretiminde dünyadan ayrımsız çıngı geride noksan olabiliriz fakat elektrikli motosikletler hususunda önümüzde belirtik olan punt penceresini de şu anda yakalama imkanımız var. Bu manada çalışkan şekilde kat alabilmek amacıyla paydaşlarla sonsuz iletişim halindeyiz, çalışmalarımızı yürütüyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

2023 Endüstri ve Teknoloji Stratejilerinde koydukları tıpkısı murat olduğunu, imalat sanayinde orta erdemli ve erdemli teknolojilerin payını yüzde 50’ye çıkaracaklarını, motosiklet, derrace, scooter kadar iki tekerlekli araçların dahi üzerinde özenle durdukları alanların başında geldiğini dile getiren Varank, Mobilite Miftah ve Teknolojileri Sefer Haritası kapsamında elektrikli şalter kullanımının desteklenmesi yönünde hedefler belirlediklerini, bu el haritasında düz kayran hedefleri dahi hayata geçireceklerini anlatım etti.

“Türkiye’de dayanılmaz bir potansiyel var”

Icra Vekili Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile motosikletleri de destek kapsamına aldıklarını ve pespaye feraset araçların de hamledeki mobilite çağrısı kapsamında desteklenmesine başlandığını belirterek Getgo firmasının elektrikli mobilite uzlaştırıcı ihya projesini girişim programı kapsamında akseptans ettiklerini ve prototiplerin hazır olduğunu dile getirdi. Varank, vakit kaybetmeden bu projenin kudretli olması halinde sağlayacağı katma değerin 5 sene içerisinde 4,5 bilyon liranın üstünde olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu dönemde yerli üreticilerimizin yatırımları var. Hassaten sabık bir arkadaşımızın Instagram paylaşımından gördüm aha firmalarımız sıkıntılı dışında sunumlara gidiyorlar. Ne büyüklüğünde başarılı olduğunu yabancılar haklarını tasdik ediyor amma bizim bu dönemde katiyetle iri çaplı yatırımları, küresel markaları bu ülkeye kazandırmamız geçişsiz. İşte Borusan ayrımsız dağıtıcı ama Borusan’ın sanayici ayağı üstelik var. BMW’yi buraya çekebiliriz, Honda’yı, Yamaha’yı buraya çekebiliriz. Filhakika şu anda tedarikçi olan firmalarımız da var, Türkiye’dahi bunların parçalarını üreten firmalarımız bile var. Ben bu kürsüden kameralarda var açık çek veriyorum, burada biz Uran ve Teknoloji Bakanlığı kendisine ne teşviki verebilirsek, ne desteği verebilirsek… Yeter kim bu firmalar buralara gelsinler, buradaki partnerleriyle kuma türlü, kendileri bu yatırımları yapabilirler ama tığ bunları desteklemeye hazırız yeter ki Türkiye yatırım yapsınlar. Istihsal olsun, istihdam olsun ve elbette dış satım olsun.”

Salgın ile birlikte Türkiye’nin üretimde dünyada tıpkısı kalıp talih konumuna gelmesinin üstelik hızlandığına işaret eden Varank, bunu 20 yılda Türkiye kazandırdıkları sanayi ekosistemi sebebiyle başardıklarını söyledi.

Varank, “Bunu elbette başardık? Eksiksiz acun kapanmaya giderken biz sanayimizi çalıştırarak gerçekte Türkiye’nin hangi büyüklüğünde güvenli ayrımsız liman olduğunu parçalanmamış dünyaya gösterdik. Buradan âdemoğlu vereceğim kusura bakmasınlar Çin’birlikte tedarikçiler telefonlarını açmazken bizim firmalarımız siparişlerini yemlemek için geceli gündüzlü çalışıyorlardı. Zımnında burada dayanılmaz tıpkı gizil var. Bu potansiyeli değerlendirelim. Yerli firmalarımız şu anda adım adım harekete geçtiler. Bunlar bile değerlendirirsin, biz bunlara seçme türlü desteği vereceğiz” diye niteleyerek konuştu.

Konuşmasında firmalara bile seslenen Varank, “Türkiye’ye getirilen ürünlerde arada bir sıkıntılar yaşıyoruz. bazı bazı ayrımlı gösterimlerle farklı ürünlerin satıldığını görebiliyoruz. Çakaralmaz ürünlerin piyasaya girebildiğini görüyoruz. İşte burada da bizim hem distribütörlerden hem üreticilerden ricamız lütfen bu yollara gitmesinler. Elhak geçen sene itibarıyla haddinden fazla bitli denetimlere başladık. Burada vatandaşın sağlığına engel verecek ürünleri tığ bu ülkede soldurmak istemiyoruz. Üzerinde hangi yazıyorsa o yayın satılsın, ne ölçün gerekiyorsa o standartta bu üretimler, bu dağıtımlar yapılsın.” ifadelerini kullandı.

“Arz bodur zamanda motor endüstrisinde dahi istediğimiz atılımı yakalayacağız”

Nazır Varank, motor endüstrisini destekleyecekleri birçok uygulamanın olduğuna işaret ederek, desteklere ait vukuf verdi.

Varank, tıpkı müjdeyi da tesahup etmek istediğini belirterek, “Yılbaşında Tedarikçi Geliştirme Sayısal Platformu Projesi’ni hayata geçireceğiz. Şu anda otomotiv sektöründe büyük işletmelerin yerlileştirilmesine ihtiyaç duyduğu ürünleri sınırlamak ve bu ürünleri üretecek KOBİ’leri eşleştirmek bizim vasıtamızla oluyor. Yani manuel tıpkısı şekilde gerçekleşiyor. Ama Dijital Tedarikçi Platformu Projesi ile balaban işletmelerle KOBİ’ler bu hava üzerinden ayrımsız araya gelecekler, ürünlerin geliştirilmesi süreci elan bilahare KOSGEB marifetiyle yani, bizim tarafımızdan desteklenecek.” diyerek konuştu.

Bunun üzere ayrımlı uygulamaları paylaşmaya devam edeceklerini, teknoloji ihya anlamında de aynı ivme yakalandığını nâkil Varank, sözlerini şöyle tamamladı:

“daha çok yapacak işimizin olduğunun birlikte farkındayız. Bu manada mıhsıçtı ayrımsız şekilde çalışmaya bitmeme edeceğiz. Türkiye büyüyor. Türkiye sanayisi iri bir ivmeyle şu anda gelişmeye bitmeme ediyor. Ülkemiz yaptığımız enfrastrüktür yatırımlarıyla, yetiştirdiğimiz ilahî âdem kaynağıyla her alanda zirveye oynamaya aday. Biz otomotiv endüstrisinde kuşkusuz TOGG’la makul zamanda, akla yatkın teknolojiye envestisman yaptıysak, aynısını motor endüstrisinde üstelik yapabiliriz. Türkiye’nin önünde bu manada tek engel olmadığına inanıyoruz. Aksine Türkiye’nin bu alanda bir nice avantajı olduğunu görebiliyoruz. İnşallah bu avantajları arz gür şekilde kullanarak, genişlik gücük zamanda motor endüstrisinde de istediğimiz atılımı yakalayacağız.”

Küşat töreni, Nazır Varank’a bağış sunma edilmesiyle sona erdi.



Share: