Dünya Arıcılık Kongresi Apimondia’da, Türkiye, dünya ikincisi

Dünya Arıcılık Kongresi Apimondia’ de Mersinli arıcı Ihtişam Çay 4 ayrı madalya alarak, arıcıları gururlandırdı Türkiye’yi acun ikinciliğine taşıdı.

Dünya Arıcılık Kongresi Apimondia’ dahi, bu sene 127 farklı ülkeden 12 bin 500’ün üstünde çağrılı İstanbul’dahi buluştu. 2019 Apimondia’ de Dünyanın bildirme bol balı ödülünü düzlük ve Kontrollü Arıcılık Sistemi (KONAR) kurarak, örgensel bal üretimi gerçekleştiren Mersinli arıcı Fehamet Öz, Türkiye namına 4 ayrı kategori birlikte ihsan aldı. Dört ayrımlı kategoride sim ve tunç madalya kayran Öz, Türkiye’nin adının dünyada bire bir defa daha vadi almasını sağladı. Türkiye’nin dünya ikincisi olduğu Apimondia 2022 İstanbul’da, Türk arıcılarını temsilen 4 posta sahneye sâdır Öz, Dünya Arıcılık Örgütü yetkilisini da şaşırttı.

Türkiye’nin dünya ikincisi olduğu Apimondia 2022’dahi ödülü düz Devlet Çay” 47’inci Dünya Arıcılık Örgütü’nün, toplantısı Apimondia ülkemizde yapıldı. Burada kim bal yarışmasında 4 şerha madalya aldık. Çokça mutluyuz burada madalya aldığımız üzere. Yıllardır Apimondia’ dahi madalya ahzetmek üzere çalışıyoruz ve herhangi bir Apimondai’dan abes dönmüyoruz. 2022 Yılında İstanbul’dahi planlı bu Apimondia boş dönmüyoruz ve 4 kesim madalya ile dönüyoruz. Bu ödülleri ego Türk arıcısına ithaf ediyorum” dedi.

Türkiye’deki ballar çokça nitelikli kâfi ki bunu tanıtalım

İstanbul Üniversitesi Gemi Mühendisliği bölümü mezunu olan ve mufassal yıllar sonra 300 almanak karı geleneğini yaşatmak amacıyla Toros dağlarına, Eğriçayır Yaylası’na dönen Arıcı Heybet Çay, “Türkiye’bile kim ballar çokça nitelikli. Kâfi kim bunu tanıtalım. Tığ Eğriçayır yerine, ballarımızı tüm dünyada haberleşme misyonunu sahipleniyoruz. Uzvi sertifikalı üretim yapıyoruz. Kovanlarımızı ekincilik arazilerimizden uzak, kovanlarımızda bakiye yapacak ilaçlar kullanmıyoruz. Yaylalarımızda istihsal yapıyoruz, Mersin’in florasınada borçluyuz ödülümüzü. Çünkü Toroslarda ki florada çokça değişik bitkiler var. Bire Bir kütle kır bitkileri var. Arılarımız buradan bal getirdiği devir ballarımız içimli ve şifalı oluyor. Apimondai’da kim bal jürisinde bu lezzeti ve şifayı görmezden gelmiyor. Ülkemizde arıcılık çokça yetişkin ayrımsız çağ. Binlerce karı bu arıcılıktan geçiniyor. Tığ Türk arıcıları yerine, herhangi bir sabık yıl henüz birinci sınıf ballar üretiyoruz. Apımondia’da kim aldığımız ödüller bizi geliştiriyor. Tığ buna adeta arıcılık sektörünün olimpiyatları diyebiliriz. Arıcılık sektörünün olimpiyatı olan Apimondai’dahi hediye kabul etmek bizi çokça bahtiyar ediyor. ve bu ödülü Türk Arıcıları hesabına aldık” diyerek konuştu.

Öte yandan, dünya birinciliğini ise KUL kazandı. – MERSİN

Share: