Karadeniz hamsisi bu sene büyüyemedi

Karadeniz hamsisi bu yıl büyüyemedi

Vatandaşlar bu yıl Karadeniz hamsisine özlem kaldı

ZONGULDAK – Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde tezgahlarda balık bolluğu yaşanırken vatandaşlar Karadeniz hamsisine ise özlenti kaldı. Balıkçılar hamsinin azlığını palamut bolluğuna bağlarken, şuursuz avlanma zımnında hamsinin büyüyemediğini belirtti.

Kdz. Ereğli ilçesinde tezgahlarda Mesafe ayının gelmesi ile birlikte balık bolluğu yaşanıyor. Tezgahlarda sivri, çinekop, tavuk balığı, zargan, barbun, kolyoz, lüfer, çupra, levrek, uskumru ve hamsi balıkları yerini aldı. Bu zaman palamuta doyan vatandaşlar ise Karadeniz hamsisine özlenti kaldı. Karadeniz’üstelik hamsi bu sezon çok birkaç çıkarken, sâdır hamsininde haddinden fazla sıradan olduğu belirtildi. Balıkçı esnafı hamsinin birkaç olmasının nedenini palamutun bu mevsim artağan olması ve bilinçsiz avlanmaya bağlıyor. Tezgahlarda Marmara ve Karadeniz’den az miktarda çıkan hasis hamsi 25-60 TL ortada mütebeddil fiyatlardan satılıyor.

“Bu sonucu bekliyorduk”

Plamutun verimli olması zımnında hamsinin bir iki olacağının bekledikleri bir uzanım olduğunu anlatan balıkçı esnaflarından Şenol Sönmez, andıran zamanda çinekopun artmayacağını ifade etti. Sönmez gazetecilere yaptığı açıklamada “Tığ filhakika bu sonucu bekliyorduk. Sivri’un bol çıktığı sene genellikle hamsi tezgahlarda beş altı oluyor. Hamsi ister İstanbul’dan, lazım Karadeniz’in muhtelif yörelerinden çıkıyor. Hamsiler alelumum kilosu 50 TL’ye satılmakta. Mezgitler tezgahta 50 TL, kart mezgitler 100 TL, çinakoplar dahi ortalama 100 TL’ye satılmakta. Tığ deminden mesleğimiz bu olduğundan ufuk hamsinin çıkmasını bekliyoruz. İnşallah denizlerde im verirde hamsinin tezgahlarda eli nimetli miktarda satılmasını bekliyoruz. Balıkçılık azalınca tezgahlar lüzumlu istemez çupra ve levreğe dönüyor. Yakında somon başlar. Onun haricinde kurnaz barbunlar oluyor, esasen çinakop oldu olacak. İlerleyen günlerde biraz daha olursa bütün balıkçılarında, vatandaşında yüzü güler” dedi.

“Hamsiyi bu gidişle çocuklarımız ansiklopedilerde görecek”

Karadeniz hamsisinin pelit istilasından sonraları istilasına uğradığını belirten balıkçı esnaflarından Volkan Demirel ise hamsinin bu sene büyüyemediğini söyledi. Demirel konuşmasında şu sözlere saha verdi: “Hamsi şuanda Karadeniz’bile var amma elan büyümedi, sivri istilasından geçti. Şuanda dahi insanoğlunun istilasında. Boş istihlak var. Sunu-talebi karşılamıyor. Mevrut Karadeniz hamsileri çokça detaylı, büyümedi. Mevrut müşterilerimizde bundan şikayetçi amma sebebi üstelik yersiz yere tutulup satılmadığı halde ağızotu fabrikalarına göndermeleri, oradan de para kazanmaları. Yani gereksiz ayrımsız tüketim var. Hamsiyi şuncacık bayındır bıraksak filhakika ayrımsız palamut istilasından geçti. Hamsi büyüyemiyor, büyütemedik, büyüyemeyecek te. Bu gidişle da belki biz göreceğiz amma çocuklarımız bunu ansiklopedilerde görecek. Çoğu balığın şuanda sonu gelmekte. Şuanda sattığımız hamsinin fiyatı 40-50 TL arasında bitmeme ediyor. Sattığımız hamsinin bire bir kısmı Marmara’nın bir kısmı de Karadeniz’in hamsisidir. Şuan bile tezgahta kolyoz var tanesi 60 TL’den satılıyor, zargana balığı 80-90-100 TL civarlarında satılıyor. Balık çokça olduğu devir fiyatlar aşağıda, balık bir iki olduğu ahit en-talebi karşılamadığı devir fiyatlar yükseliyor. Hamsinin artıp, artmaması karşı mukavim aynı molekül diyemiyorum. Hamsi bu gidişle artmaz, zira nazik bire bir istilada.”

“Hamsinin daha çok çıkması haddinden fazla yumruk”

Hamsinin geçtiğimiz günlerde çok bir iki miktarda çıktığını vurgulayan balıkçı esnafı Gıyap Korkulu, bundan sonra çıkmasının ise tahakküm göründüğünü tabir etti. Gösterişli açıklamasında “Hamsi şuan dahi algın. Karadeniz hamsisi geçenlerde tıpkı hacim bundan sonra, biraz inceydi. Şuanda Marmara hamsisi geliyor. Şuan de 25 ve 60 TL ortada hamsi var. Hamsinin ilerleyen günlerde çıkması ağırlık kabil gözüküyor. Palamutun huysuz olmasından kaynaklanıyor. Denizde sunu çokça balık yiyici palamut balığıdır. Palamutta bu yıl artağanlık vardı. Onun etkisinden dolayı hamsi, istavrit, barbun balıklarını haddinden fazla etkiledi. Karadeniz hamsisi tezgahlara geliyor ama biraz detaylı. Birlikte üstelik Marmara hamsisi bile geliyor amma bu yıl çokça aynı bolluğu bulunmayan. Şuanda çinakop balığı de azaldı, fiyatı 100 TL’yi buldu. Uskumru geliyor. Bu aylarda balığın birkaç olmasından periferi çupra ve levrek balığını satmaya başladık. Pelit tezgahlara azda olsa geliyor fiyatı 80-90 TL arasında, mezgidin fiyatı iriliğine göre değişiyor 50-60 ve 100 TL arasında, istavrit balığı ise 70-80 TL beyninde.” Şeklinde konuştu.

Share: