Edirne’de Atık Akarsu Tasfiye Tesisi Açılıyor

Edirne’deki İleri Biyolojik Atılmış akarsu Tasfiye Tesisi’nin yapımında sona gelindi. Organizasyon sebebiyle, mahallelerin atılmış suları artık Meriç Nehri’ne akmayacak. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, zaman uray sedir üyeleri ve matbuat mensupları ile alay malay sona doğru Edirne İleri Biyolojik Atıksu Tasfiye Tesisi’ni gezdi.

Edirne’üstelik aile ayından itibaren işletmeye alınacak olan İleri Dirim Bilimsel Atıksu Arıtma Tesisi, 24 mahallenin atılmış suyunu arıtacak. Burada arıtılan akarsu, tarımsal sulamada dahi kullanılabilecek. Atık su arıtmasından geriye mütezayit çamurun da zindelik enerjisine dönüştürmesi hedefleniyor.

“8 BİN 300 YILLIK KENTİN İLK ARITMA TESİSİNİ YAPMAYA BAŞLADIK”

Dört yıl önceki Acun Mekân Günü’nde temeli atılan yapı için hikmet veren Şehremini Recep Gürkan, şunları söyledi:

“Pandemi ile gelişigüzel teferruatlı bir süre işlere ara vermek zorunda kaldık. Çalışılmayan tıpkısı buçuk yıl oldu. Pandemiden bilahare Edirne’nin ilk arıtma tesisini, yani 8 bin 300 yıllık kentin önceki tasfiye tesisini yapmaya başladık. Antrakt kocaoğlan böylecene buradaki inşaat bitecek. İnşaat işlemleri bitti, mekanik işlemler bitmeme ediyor. Bugün bu muattal ile bu tesisi görmenizi istedik. Bu organizasyon, dünyada bile Türkiye’birlikte da en üst sistem tesislerden birisi. Şehirdeki bilcümle atılan suları, yağmur suyu ile birlikte toplayıp işledikten sonra atığı arıtarak doğaya tasarruf etmek. Buradan çıkma su zirai amaçlı da kullanılabilir. Bu suyun zirai sulamada kullanılmasını üstelik bütün fen insanları kaynak ediyorlar. Etrafımız tarlalar, 600 metre ilerimiz Meriç Nehri. Bu üretim bittikten bilahare, sene başından sonradan işletmeye aldığımızda buradan, doğanın düşmanı değil kamu aksine doğanın dostu olan tıpkısı atık akarsu çıkma. Tarımsal üretimde kullanırsanız kim çiftçilerimiz ile dahi görüşeceğiz, verimi artırıyor, Meriç Nehri’hangi salarsak çalışkan yaşamını, biyosfer ortamını artıran tıpkısı özelliği olacak.

“AYNI ÇÖPLÜKTEKİ GİBİ ENERJİYE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ”

Buradan ince vadede 7 titrem, gücük vadede 4-5 ton mil kalacak elimizde, hazır para kısmını arıttıktan sonraları. Olur bu çamuru ne yapacağız? Bunu dahi aynı çöplükteki gibi enerjiye dönüştürebiliriz, hayatiyet enerjisine dönüştürebiliriz, onun çalışmalarına başladık. Tıpkı yıldır çalışıyoruz. Onunla birlikte ilgili dünyada gelişen teknolojiler var amma biz o noktaya gelene büyüklüğünde, ehliyetli çamuru biriktirene büyüklüğünde, -buna ‘çamur’ demeyin o da altın ayrımsız materyal haline ati- natür ve mekân amacıyla yeryüzü doğru yöntemi bularak buna benzeri çözüm oluşturacağız. Ondan üstelik bire bir istihsal prosesiyle enerjiyi üreterek konuşu anlamda yarar sağlayacağız”



Share: